Măsurarea Holter a tensiunii arteriale și monitorizarea Holter EKG. Dr. Spînache Mihaela, medic specialist cardiologie
Autor: Dr. Spînache Mihaela, medic specialist cardiologie
Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM):
Orientările actuale promovează utilizarea măsurătorilor în afara cabinetului pentru diagnosticarea și gestionarea continuă a hipertensiunii arteriale, aducând dovezi din ce în ce mai puternice pentru relația mai puternică a monitorizării la domiciliu și în ambulatoriu cu capacitatea de a detecta hipertensiunea de halat alb și cea mascată.
Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale (TA) implică o măsurare a TA în afara cabinetului care utilizează un dispozitiv oscilometric complet automat, de obicei pentru o perioadă de 24 de ore, și măsoară TA la intervale stabilite.
Dintre dispozitivele oscilometrice de măsurare a TA disponibile comercial, doar 6% au fost testate în mod adecvat. Organizațiile naționale și internaționale furnizează liste de monitoare validate (ex. www.stridebp.org , www.validatebp.org).
Citirile se obțin de obicei la intervale de 15-30 de minute în timpul zilei (de obicei, între 7:00 și 23:00) și la intervale de 30-60 de minute noaptea (de obicei, între 23:00 și 7:00). Software-ul oferă de obicei măsurători medii ale TA pentru zi, noapte și 24 de ore. Înainte de a utiliza valorile medii ale TA înregistrate (fie 24 de ore, pe timp de zi, fie pe timp de noapte), valorile brute ale TA la fiecare măsurătoare ar trebui revizuite pentru posibile valori aberante sau eronate. Un jurnal ar trebui să înregistreze activitățile (de exemplu, mesele și exercițiile fizice) și timpul de somn pentru a ajuta interpretarea.
Avantajele potențiale includ diagnosticarea hipertensiunii arteriale nocturne, a hipertensiunii arteriale tranzitorii simptomatice sau a hipertensiunii arteriale la efort.
Monitorizarea Holter EKG
Un monitor Holter EKG este un tip de electrocardiogramă portabilă ce permite înregistrarea activității electrice a cordului pentru a oferi informații importante cu privire la manifestările clinice ale pacientului de cauză cardiacă, nedecelabile în timpul vizitei la cabinetul de consultații prin intermediul unei EKG simple de repaus. Această investigație monitorizează activitatea electrică a inimii atât în timpul desfășurării activităților zilnice cât și în timpul repausului nocturn.
Monitorizarea Holter poate fi efectuată în mod continuu pe durata a 24 de ore sau mai mult (48-72 de ore cu posibilitatea de prelungire de până la 7 zile), în funcție de complexitatea cazului, informațiile obținute și indicațiile medicului cardiolog.
Principalul avantaj este reprezentat de capacitatea de identificare a simptomatologiei cardiace tranzitorii sau intermitente care nu poate fi pusă în evidență prin intermediul unei EKG simple, astfel permițându-ne să efectuăm o evaluare în dinamică a pacientului.
Principalele indicații pentru monitorizarea Holter EKG sunt reprezentate de:
- Investigarea cauzelor care determină apariția tulburărilor de ritm cardiac (palpitații) sau sincope (pierderea spontană a stării de conștiență)
- Evaluarea funcționalității dispozitivelor implantabile de tip pacemaker;
- Monitorizarea răspunsului terapeutic după inițierea unei scheme noi de tratament sau după ajustarea dozelor terapeutice ale acestuia;
- Înregistrarea activității electrice cardiace în timpul episoadelor de durere toracică cu caracter de angină;
- Monitorizarea la domiciliu a pacienților care au suferit recent un infarct miocardic acut și a celor care asociază patologii cardiace care predispun la apariția tulburărilor de ritm;
După montarea dispozitivului Holter, acesta înregistrează activitatea electrică a inimii atât în timpul zilei cât și al nopții. Este necesar ca pacientul să își noteze într-un jurnal orice simptom (mai ales palpitațiile, senzația de amețeală, sincopa, durerea toracică sau dispneea – respirația dificilă) care apare în timpul monitorizării Holter, ulterior manifestările observate fiind corelate de către medicul cardiolog, cu înregistrările descărcate din memoria dispozitivului.
Interpretarea rezultatelor este efectuată de către medicul cardiolog pe baza modificărilor activității electrice cardiace înregistrate de către dispozitiv, urmând ca acestea să fie comunicate pacientului în vederea elaborării unui plan adecvat de tratament.