Monitorizarea inimii prin intermediul RMN-ului cardiac. Scanexpert
RMN cord se referă la o investigație imagistică performantă, noninvazivă și neiradiantă, utilizată în diagnosticarea unor afecțiuni congenitale sau dobândite de-a lungul vieții, ale inimii. Rezonanța magnetică cardiacă este o metodă precisă și reproductibilă de calculare a volumelor cardiace și a fracției de ejecție, deosebit de utilă în monitorizarea pacienților suspectați sau diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare. Patologiile care afectează inima sunt variate şi complexe. Prin modificările de structură, aduc în fața medicului provocarea de a stabili un diagnostic pe baza rezultatului RMN.
Cu ajutorul RMN-ului cardiac pot fi evaluate structuri precum valvele, miocardul și vasele sanguine principale, cu o acuratețe superioară față de alte metode de diagnostic de tipul radiografiei, ecografiei cardiace ori tomografiei computerizate. Este permisă în acest fel definirea în detaliu a țesuturilor moi cardiace, în lipsa radiațiilor ionizante.
La centrul Scanexpert Galați, investigația IRM cord este efectuată cu echipamentul RMN Siemens Magnetom Avanto 1,5T TIM+DOT, caracterizat de scurtarea timpilor de scanare, creşterea calităţii imaginilor şi personalizarea protocoalelor, cu ajutorul antenelor dedicate
RMN cardiac analizează în profunzime cordul și poate include examinarea anatomică a mușchiului cardiac, evaluarea funcției atriilor și ventriculelor, examinarea pericardului, evaluarea valvelor și a arterelor coronare, examinarea aortei și a arterelor pulmonare, precum și măsurarea debitului cardiac în aortă și arterele pulmonare.
Rezonanța magnetică a inimii și-a demonstrat, în ultimii ani, rolul în evaluarea pacienților care se confruntă cu sindroame de insuficiență cardiacă și, îndeosebi, în identificarea cauzei insuficienței cardiace. Principalele avantaje ale acestei investigații fac referire la acuratețea diagnostică, reproductibilitatea și lipsa iradierii pacientului.
Rezonanța magnetică a cordului cu administrare de substanță de contrast
Substanța de contrast injectată pe cale intravenoasă intervine în îmbunătățirea calității imaginilor obținute și, implicit, în evaluarea mai bună a structurilor examinate. De asemenea, este posibilă identificarea zonelor lipsite de aport vascular și a zonelor cu cicatrici prezente. RMN cord devine astfel o metodă extrem de utilă în cazul pacienților care suferă de ischemie cardiacă și în caracterizarea consecințelor post-infarct miocardic.
Principalele indicații pentru efectuarea unei examinări RMN cardiac sunt:
- Insuficiența cardiacă nou diagnosticată, în vederea stabilirii etiologiei
- Evaluarea viabilității miocardice în cardiopatia ischemică, foarte importantă pentru stabilirea strategiei terapeutice
- Diagnosticul diferențial între miocardită și infarct miocardic (RMN cord este unica metodă imagistică non-invazivă de diagnostic a edemului miocardic)
- Afecțiuni cardiace congenitale
- Angiografia RM a vaselor mari
- Pacienți care suferă de aritmie – pentru aprecierea anatomiei, funcției și prezenței unei eventuale cicatrici
- Tumori cardiace – efectuarea caracterizării tisulare, aprecierea invaziei și observarea evoluției pre- și postoperator
RMN-ul cardiac reprezintă un instrument esențial în arsenalul medicilor cardiologi, fiind capabil să ofere informații valoroase, care intervin în diagnosticarea corectă a bolilor cardiace.