Rolul și importanța colagenului în organismul uman. Farm. Rez. Ana Nicoleta Zaharia – Membru în Consiliul Colegiului Farmaciștilor Galati
Rolul și importanța colagenului în organismul uman
Colagenul este o proteină structuală cu roluri cheie în organism, care intră în compoziția matricei extracelulare a pielii, dar și articulațiilor, a ligamentelor sau a oaselor. Este format în organism în mod natural prin combinarea aminoacizilor din anumite proteine (prolină, glicină), în prezența vitaminei C, zincului și cuprului. Circa 40% din colagenul uman se află în piele, în timp ce 20% este distribuit în oase și cartilagii.
Structura colagenului seamănă cu împletitura unei frânghii. Prezintă trei șiruri încrucișate de proteine care se înfășoară unul în jurul altuia, formând triplul helix de colagen. Aceste fibre de colagen au proprietatea de a fi flexibile și rezistente la tracțiune.
Au fost identificate și caracterizate 28 de tipuri de colagen, diferitele tipuri de colagen și structura lor fiind foarte importante pentru a oferi stabilitate mecanică, elasticitate și rezistență țesuturilor și organelor. Cel mai abundant tip de colagen este colagenul de tip I, care se găsește în oase, tendoane, piele, pereții arterelor, cornee, dinți.
Colagenul de tip II se găsește în articulații, ochi și la nivelul discurilor intervertebrale, colagenul de tip III se găsește în piele, mușchi și organe (splină, fibre reticulate din ficat), colagenul de tip IV se regăsește în straturile pielii iar colagenul de tip V, în plămân, păr, placentă, cornee și oase.
Modificările structurale ale colagenului și susceptibilitatea lor la degradare sunt asociate cu apariția ridurilor, deteriorarea oaselor și articulațiilor dar și disfuncționalității cardiovasculare și respiratorii. În procesul de îmbătrânire, colagenul suferă modificări prin mineralizare, acumularea de produși avansați de glicație și epuizarea glicozaminoglicanilor.
Pe fondul îmbătrânirii cronologice, dar și al intervenției unor factori externi, sinteza endogenă de colagen scade și apare o degradare cantitativă a fibrelor de colagen dar și o afectare calitativă a acestora, prin rigidizare.
Factorii externi care contribuie la scăderea sintezei de colagen sunt reprezentați de: radiațiile ultraviolete, fumatul, dieta necorespunzătoare (bogată în produse făinoase, zahăr, aditivi alimentari).
Fumatul scade producția de colagen. Nicotină contractă vasele capilare și arteriolare și dăunează țesutului conjunctiv care formează colagen și elastină și care în mod normal ajută la menținerea pielii sănătoase.
Zahărul în exces are efecte nocive asupra producției de colagen deoarece zahărul se atașează proteinelor din piele rezultând produși de glicație care atacă elastina și colagenul.
Radiațiile UV reduc producția de colagen și determină o descompunere mai rapidă a acestuia,
Deficitul de colagen afectează articulațiile, ceea ce duce la durere și rigiditate. Aceste simptome pot fi mai pronunțate dimineața sau după perioade lungi de inactivitate. În cazurile severe, deficiența de colagen poate duce la artrită și pierderea funcționalității articulațiilor. La niveul osului deficitul de colagen poate afecta densitatea osoasă, ceea ce duce la fragilitatea oaselor și la creșterea riscului de fracturi. În cazurile avansate și în asociere cu alți factori de risc, deficitul de colagen poate duce la pierderea masei osoase și osteoporoză.
La nivelul pielii, deficitul de colagen reduce capacitatea pielii de a-și menține fermitatea, favorizând apariția ridurilor, liniilor fine și aspectului de piele lăsată; încetinește regenerarea țesuturilor, ceea ce duce la vindecarea mai lentă a tăieturilor, arsurilor sau a altor leziuni.
Suplinirea carențelor de colagen este benefică mai ales după vârsta de 30 ani, în primul rând pentru îmbunătățirea funcționarii articulațiilor. Studiile au arătat că decliniul dependent de vârstă al colagenului poate fi inversat prin administrarea orală a peptidelor de colagen.
Suplimentele alimentare cu colagen se prezintă sub formă de fiole, capsule, pulberi pentru dispersii orale, soluții buvabile. Cele mai ultilizate tipuri de colagen în suplimentele actuale sunt colagenul de tip I și II iar principala sursă a colagenului natural este cea bovină datorită disponibilității mari, dar și biocompatibilității sale.
Importanța colagenului în organism este certă în momentul de față, la fel și procesul de scădere progresivă a acestei proteine odată cu avansarea în vârstă. Impactul suplimentelor alimentare ce conțin colagen ingerabil a fost studiat în ultimele decenii și o serie de studii indică beneficii ale aportului de colagen asupra pielii prin combaterea procesului de îmbătrânire, în timp ce altele sugerează efecte pozitive și în afectarea articulară indusă de îmbătrânire.