Căpșunele și lupta contra cancerului de sân

O echipă de cercetători a arătat că extractul de căpșune oprește răspândirea celulelor canceroase, chiar și atunci când acestea au fost injectate în șoareci pentru a induce dezvoltarea tumorilor.

Totuși, autorii studiului accentuează faptul că este posibil ca atât descoperirile din acest studiu cât și cele din alte studii ce au utilizat animale să nu se aplice și în cazul oamenilor.

Autorii au menționat că rezultatele studiului sunt valide, dar că trebuie completate cu studii clinice și epidemiologice pentru a verifica dacă oamenii beneficiază de efectele observate în cazul șoarecilor.

Cercetătorii au supus celulele canceroase la diferite concentrații de extract de căpșune pentru perioade de 24, 48 și 72 de ore. După expunere celulele canceroase și-au încetat dezvoltarea și nu au mai apucat să ajungă la diviziune celulară și răspândire.

În etapa următoare a studiului cercetătorii au hrănit anumiți șoareci cu o dietă standard și alții cu o dietă suplimentată cu extract de căpșune, timp o lună.

Șoarecii au fost apoi injectați cu celule canceroase foarte agresive. Peste cinci săptămâni au fost analizate animalele și s-a observat că dieta ce conținea și extract de căpșune a oprit răspândirea tumorilor la țesuturile sănătoase din apropiere. S-au observat și dimensiuni mai mici ale tumorilor.

Deși toate fructele sunt benefice, căpșunele conțin o cantitate mare de vitamina C și acid folic și mai conțin și flavonoide (antioxidanți puternici). Acest lucru le conferă un avantaj din punct de vedere al conținutului de substanțe nutritive față de multe alte fructe.

Conținutul de substanțe nutritive depinde și de soi, tipul de sol, climă și țara unde se realizează cultura. În acest studiu a fost utilizat soiul Alba (Fragaria x ananassa), originar din Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.