Unde să-mi fac investigația prin rezonanță magnetică?

Trăim într-o epocă în care progresul tehnologic a atins un nivel care cu două decenii în urmă era considerat de domeniul science-fiction. Astăzi, un telefon inteligent sau un televizor cu înaltă ori ultraînaltă definiție are o putere de procesare echivalentă cu cea însumată a sute de computere personale din primele generații şi, dacă a apărut pe piață anul trecut, deja este considerat depăşit de modele actuale, mai performante. Aceeaşi dinamică a evoluției o are şi tehnologia cu aplicabilitate în medicină şi, grație aparaturii de investigație paraclinică tot mai performante, în special a celei imagistice, precizia diagnosticării cunoaşte un salt fără precedent. La fel ca şi în cazul tehnologiei de larg consum, păstrarea cadenței cu ce este mai nou şi mai performant costă, iar în cazul aparaturii medicale presupune investiții foarte mari al căror beneficiu se regăseşte însă în lupta tot mai eficientă cu boala.

 

UN CÂMP MAGNETIC MAI PUTERNIC PENTRU IMAGINI MAI CLARE

Investigația prin rezonanță magnetică (RMN), deşi este în topul celor mai avasate tehnici imagistice, a devenit una de rutină datorită avantajelor sale: este neiradiantă şi oferă imagini extrem de detaliate ale tuturor regiunilor anatomice, în general fiind superioară tomografiei computerizate. Ceea ce trebuie ştiut însă de către un pacient avizat este ca piața serviciilor medicale din România, şi deci şi cea din Galați, oferă investigații prin rezonanță magnetică şi cu aparatură de generație mai veche şi deci mai puțin performantă şi implicit mai puțin utilă pentru corectitudinea diagnosticului. Pacientul trebuie să ştie că există diferențe importante între capabilitățile echipamentelor RMN mai vechi şi ale celor mai noi. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care, la clinici de top din România sau din străinătate, spre nemulțumirea lor legitimă, pacienților gălățeni li se cere repetarea investigațiilor dacă au fost realizate „în provincie” cu aparatură medicală mai puțin performantă. Explicată la modul cel mai simplist, o investigație RMN se realizează cu ajutorul unui magnet puternic şi a unor antene (bobine) care emit unde de radiofrecvență pentru a genera imagini ale organelor interne şi diferitelor structuri anatomice, imagini care sunt procesate cu computere de mare capacitate. Pentru a putea face o diferențiere şi implicit o alegere corectă a aparatului RMN în cazul în care aveți nevoie de acest tip de investigație, este util să cunoaşteți un amănunt esențial: cu cât acesta poate genera un câmp magnetic mai puternic, cu atât rezoluția (claritatea) imaginilor este mai mare oferindu-i medicului imagist posibilitatea de a observa şi identifica modificări patologice de ordinul milimetrilor.

 

RETEHNOLOGIZARE PENTRU CEL MAI PERFORMANT RMN DIN GALAȚI

La Galați, cel mai puternic câmp magnetic, de 1,5 Tesla, este generat de magnetul aparatului PHILIPS ACHIEVA 1,5T aflat în dotarea Centrului medical REMENIX. Nivelul ridicat de performanță la care sunt oferite servicii de radiologie şi imagistică la REMENIX este deja binecunoscut în randul medicilor (inclusiv al celor din renumite clinici din țară) şi al pacienților. Depăşirea acestui nivel, pentru a putea ține pasul cu avansul tehnologic, constituie un obiectiv permanent al investitorilor şi managementului acestui centru medical considerat de referință, şi nu doar pe plan local. În acest context, echipamentul PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX a fost upgradat astfel încât datorită îmbunătățirilor aduse, cu un notabil efort financiar, se poate spune că este în continuare „la zi”, adică iî avangarda celor mai performante aparate medicale de acest tip. În urma modernizării aparatului RMN, începând din această toamnă, la Centrul medical REMENIX, pacienții gălățeni şi cei din județele limitrofe au acces la investigații posibile numai cu echipamente imagistice de mare performanță. Astfel, după ce a fost dotat cu noi antene, hardware şi software, toate de ultimă generație, cu ajutorul scanerului RMN din dotarea Centrului medical REMENIX pot fi depistate, identificate şi caracterizate anomalii şi leziuni focale ale țesuturilor moi cu o precizie mult mărită odată cu creşterea rezoluției imaginilor captate. Aparatul este acum extrem de sensibil în diagnosticarea cancerului incipient, a bolilor cardiovasculare, a afecțiunilor sistemelor osos şi muscular. După modernizare, a devenit posibilă vizualizarea şi identificarea anomaliilor în fața cărora se află interpuse oase sau formațiuni tumorale. Acest tip de anomalii sunt invizibile pentru celelalte aparate RMN existente în Galați. Cu “noul” PHILIPS ACHIEVA 1,5T se poate stabili un diagnostic de Boala Alzheimer prin difuzie, se poate face o tractografie care permite neurochirurgului să-şi planifice operația astfel încât să îndepărteze cât mai puțin din țesutul sănătos. Și la nivelul măduvei spinale, aparatul RMN de la Remenix se remarcă prin performanțe net superioare altor echipamente similare, cu ajutorul acestuia fiind posibilă detectarea formațiunilor tumorale restante, stabilirea gradului lor de evoluție oncologică, detectarea formațiunilor tumorale de la nivelul tractului digestiv, evaluări ale riscului de infarct, evaluarea foarte precisă a sistemului biliar fără injectarea de substanță de contrast.

O RESTRICȚIE CARE LA REMENIX NU AFECTEAZĂ CALITATEA INVESTIGAȚIEI

Și în cazul investigațiilor RMN substanțele de contrast sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. Recent Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că, potrivit unei atenționări a Agenției Europene a Medicamentului, mici cantități dintr-un constituent (gadoliniu)

al anumitor substanțe de contrast destinate RMN se pot acumula şi rămâne depozitate în creier. Cu toate că până în prezent nu există dovezi referitoare la nocivitatea acestor depozite, ca măsură de precauție, medicilor imagisti li s-a recomandat să utilizeze substanțe de contrast pe bază de gadoliniu numai în situații de strictă necesitate şi doar în cea mai mică doză necesară pentru obținerea unei imagini suficient de clare. Un echipament RMN cu performanțe reduse, în lipsa substanței de contrast a cărei utilizare a fost restricționată, poate oferi imagini de slabă calitate care sunt mai puțin utile în stabilirea unui diagnostic precis. Nu este şi cazul echipamentului PHILIPS ACHIEVA 1,5T de la REMENIX, acesta fiind unul dintre marile avantaje ale modernizării lui. Cu un câmp magnetic de mare putere la care au fost adăugate o platformă software de ultimă generație care îmbunătățeşte prelucrarea imaginilor şi care este rulată pe un hardware nou cu o capacitate de calcul mărită mult, precum şi cu antene ultramoderne pe 16 canale de radiofrecvență, aparatul RMN de la REMENIX permite păstrarea calității imaginilor chiar şi în lipsa substanței de contrast. Și asta în condițiile în care creşterea eficienței aparatului în urma modernizării acestuia permite scurtarea substanțială a duratei investigației şi deci a timpului în care pacientul suferind trebuie să stea nemişcat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.