6 alimente uimitoare pentru curățarea colonului

Tulburările gastrointestinale sunt frecvent întâlnite în societatea de astăzi, iar acest lucru se datorează în mare parte din cauza faptului că oamenii consumă o cantitate destul de mare de produse alimentare așa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sănătoasă.

 

De asemenea, în compoziția acestora se mai află o gamă largă de substanțe toxice, coloranți, îndulcitori artificiali și pesticide.

 

Vestea bună este că tulburările digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel încât să nu afecteze calitatea vieții. Câteva modificâri dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea sși chiar vindecarea multor tulburări ale colonului. În continuare puteți citi despre 6 alimente care vă pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos.

 

Alimente necesare pentru păstrarea sănătății sistemului digestiv

1. Merele. Multe procese avansate de curățare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub formă de suc, sos sau oțet, deoarece acest fruct comun este un aliment cu un efect puternic de curățare a sistemului digestiv. Merele sunt bogate în fibre, nutrienți care sunt deja cunoscuți la scară largă pentru proprietățile care au rolul de a menține o digestie sănătoasă.

 

Merele conțin pectină, un carbohidrat compus care acționează ca un agent de îngrosare a materiilor fecale din interiorul intestinelor. Atunci când este luată în doze terapeutice, pectina poate consolida mucoasa intestinală și poate reduce capacitatea toxinelor de a se acumula în colon. Pectina este utilizată și în procesele terapeutice de eliminare a metalelor grele și a toxinelor din organism.

 

2. Fructele de avocado. Pentru curățarea zilnică a colonului, fructele de avocado sunt o altă opțiune eficientă de detoxifiere și de îmbunătățire a digestiei. La fel ca merele, fructele de avocado sunt bogate în ambele tipuri de fibre solubile și insolubile.

 

Fibrele insolubile sunt cele care promovează mișcările peristaltice sănatoase și curăță colonul, reducând în mod semnificativ riscul general de a dezvolta cancer de colon.

 

De asemenea, important este si continutul bogat de fibre solubile, care ajută la absorbția de apă și automat la absorbția de alte substanțe nutritive importante. O dietă echilibrată și bogată în fibre facilitează tranzitul materiilor fecale prin intestine și împiedică acumularea de toxine în tractul digestiv, care pot cauza nereguli în mișcările peristaltice și constipație.

 

3. Seminte de in si chia. Unice în profilurile lor nutriționale, atât semințele de in, cât și semintele de chia conțin grăsimi și fibre care ajută la promovarea unei digestii sănătoase și mențin colonul curat. Ambele semințe sunt bogate în acizi grași Omega 3, care s-au dovedit eficienți în reducerea inflamației și stabilizarea membranelor celulare. Semințele de in și chia mai conțin, de asemenea, propriile lor amestecuri de fibre solubile, care optimizează procesul digestiei.

 

Este fără îndoială indicat să includeți aceste semințe în dieta dvs. pentru a beneficia de varietatea de macronutrienți, vitamine și minerale pe care aceste semințe le oferă. În plus, datorită faptului că semințele de in și chia dețin și cantități importante de acizi grasi Omega 3, veți putea ameliora o serie de boli inflamatorii intestinale – condiții responsabile în majoritatea cazurilor de tulburări gastrointestinale.

 

4. Alimentele bogate în clorofilă. Fructele și legumele verzi, care sunt bogate în clorofilă, au capacitatea de a curăța colonul și de a menține sănătatea sistemului digestiv. Spanacul, măslinele verzi, mazărea, sparanghelul, varza și varza de Bruxelles, țelina și algele de mare sunt toate bogate în clorofilă, ceea ce înseamnă că pot ajuta la curățarea tractului digestiv și la detoxifierea ficatului. Completarea dietei cu clorofilă în formă lichidă este o altă modalitate de a stimula absorbția de nutrienți importanți pentru sănătatea maximă a colonului.

 

Clorofila solubilă în grăsimi aderă la mucoasa pereților intestinali și întârzie dezvoltarea bacteriilor nocive, elimină bacteriiile de putrefacție din colon și ajută la vindecarea mucoasei tractului gastrointestinal.

 

5. Apa filtrata cu sare de mare. Un colon hidratat este un colon sănătos. Deshidratarea continuă poate cauza constipație și acumularea de toxine în colon. De aceea este extrem de important să consumați zilnic o cantitate adecvată de apă filtrată. Experții în nutriție recomandă consumul zilnic a cel puțin 8 pahare de apă filtrată (cantitatea poate fi și mai mare, în funcție de activitățile zilnice și de construcția corporală a fiecărei persoane în parte).

 

Puteți adăuga, de asemenea, sare de mare (sunt disponibile anumite tipuri de sare de mare care nu dau un gust atât de puternic încât să nu puteți consuma apă) pentru a îmbunătați eficacitatea detoxifierii.

 

6. Alimente fermentate. Sistemul digestiv este compus dintr-o vastă rețea de microbiotice benefice, care sunt responsabile pentru digerarea produselor alimentare, absorbția nutrienților, eliminarea bacteriilor dăunatoare și a toxinelor din tractul digestiv.

 

Când aceste bacterii benefice nu sunt într-un număr adecvat, sănătatea digestivă are de suferit, iar când echilibrul bacterial din flora intestinală este puternic perturbat, există probabilități mari de apariție a unor tulburări intestinale grave.

 

În scopul de a ajuta la compensarea daunelor din flora intestinală cauzate de produse chimice din mediu și alimente, medicamente antibiotice, alimente procesate și alți factori, este importat să completați dieta cu alimente fermentate. Acest tip de alimente conțin în mod natural bacterii probiotice. De aceea nutritioniștii recomandă un consum echilibrat de iaurt, chefir și kimchi (legume cultivate ce conțin cantități importante de probiotice.

 

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.