Hemoragia digestivă superioară

Hemoragia gastrointestinală superioară este o afecțiune medicală în care apar sângerări abundente în părțile superioare ale tractului digestiv: esofag (tubul dintre gură și stomac), stomac sau intestinul subțire. Aceasta este adesea o urgență medicală.

Apare atunci când mucoasa acestor organe este deteriorată, de exemplu de ulcere. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele în vârstă și la persoanele cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi afecțiuni hepatice sau tulburări de coagulare a sângelui. 

Simptome

Simptomele pot diferi în funcție de cauza sângerării, dar deseori includ vărsături cu sânge și scaune întunecate, pierdere de energie, paloare, puls rapid, amețeli, confuzie sau chiar pierderea conștienței.

Diagnosticul se bazează pe simptome, examenul fizic și endoscopie.

Tratament

Cei mai importanți pași în tratament sunt stabilizarea persoanelor care au simptome din cauza pierderii severe de sânge și găsirea și oprirea sângerării cât mai curând posibil. Aceasta include adesea transfuzii de sânge, lichide și medicamente prin picurare (intravenoasă) pentru a controla tensiunea arterială și a înlocui sângele pierdut.

Sângerarea poate fi adesea oprită prin metode endoscopice. Dacă acest lucru nu are succes, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală. Tratamentul bolii de bază este necesar după ce persoana este stabilă din punct de vedere medical.

Riscuri

Hemoragia gastrointestinală superioară este o sângerare abundentă din esofag, stomac sau partea superioară a intestinului subțire. Există multe afecțiuni care pot provoca leziuni ale mucoasei acestor organe și pot provoca sângerări. Cele mai frecvente sunt ulcerele de stomac, gastrita (inflamația stomacului), slăbiciune și presiune crescută în vasele de sânge ale esofagului și rupturi în mucoasa esofagului sau stomacului cauzate de vărsături.

Cauze

Cauzele mai puțin frecvente sunt cancerul și utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare.  Este mai frecventă la persoanele în vârstă și la persoanele care au ciroză hepatică (cicatrici) sau boli de rinichi. Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui sau care au probleme cu coagularea sângelui pot avea, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

 Prevenirea

Prevenirea sângerărilor de la esofag, stomac și intestinul subțire presupune tratarea și prevenirea bolilor care le pot provoca. Aceasta poate include reducerea consumului de alcool pentru a preveni bolile hepatice, renunțarea la fumat și evitarea utilizării pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, care poate provoca ulcere gastrice.

Persoanele cu ulcer gastric trebuie tratate pentru Helicobacter pylori, bacteria care provoacă această afecțiune.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!