Maladia Dupuytren-cum o recunoaştem şi cum o tratăm

Autor: Dr Andreea Luca, medic primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă-clinica Arestetic Galaţi

1. Ce este Maladia Dupuytren?

Maladia Dupuytren, cunoscută şi sub numele de contractura Dupuytren, reprezintă o îngroşare a tegumentului la nivelul palmelor şi degetelor, sub forma unor noduli sau benzi groase ce pot duce la deformări şi poziţii vicioase. Prevalenţa globală, conform unui studiu realizat în anul 2000, este între 3% şi 6%, afectând atât femeile cât şi bărbaţii.

2. Cum o recunoaştem?

Diagnosticul bolii este unul clinic şi nu necesită investigaţii suplimentare. Boala debutează de obicei cu un nodul palmar, ce poate fi sau nu dureros, de cele mai multe ori fiind confundat de către pacienţi cu o formaţiune tumorală. Ulterior, de la nivelul nodulului, se formează nişte benzi dure (corzi) atât proximal cât şi distal către degete. Pe măsură ce benzile se îngroaşă pot să apară contracturi în flexie ale articulaţiilor. Cele mai afectate degete sunt de obicei inelarul şi degetul mic dar şi celelalte degete pot fi afectate în egală măsură.

De obicei nodulii nu sunt dureroşi, simptomele dureroase apărând atunci când sunt prezente deformările degetelor, cu poziţii anormale ale articulaţiilor, ce face imposibilă extinderea completă a acestora. În stadiile avansate ale bolii, cu retracţia completă a degetelor în palmă, pacientul prezintă atât simptome dureroase, tulburări de sensibilitate, cât şi impotenţă funcţională marcată, activităţi precum îmbrăcatul, igiena personală sau activităţi gospodăresţi fiind imposibil de realizat.

3. Care este cauza?

Nu se cunoaşte cauza apariţiei acestei afecţiuni, însă s-a observat că apare mai frecvent la fumători, consumatorii cronici de alcool, diabetici, la pacienţii cu tratament pentru epilepsie şi la cei cu istoric familial.

4. Cum se tratează Maladia Dupuytren?

Tratamentul este chirurgical şi individualizat în funcţie de vârsta pacientului şi stadiul evolutiv al bolii. Intervenţia chirurgicală se poate realiza cu anestezie locală, nu necesită internare şi constă în îndepărtarea nodulilor şi a benzilor retractile. Recuperarea postoperatorie este facilă, cu reluarea activităţilor după aproximativ 3 săptămâni.

Citește mai multe articole despre diferite boli și afecțiuni aici!