Ce sunt neuronii si cum functioneaza?

Sistemul nervos reprezintă ,,centrul de comandă” al organismului, deoarece recepționează, transmite și integrează informațiile din mediul extern și intern, pe baza cărora elaborează răspunsuri adecvate. Neuronul este celula nervoasă specializată pentru generarea și transmiterea influxului nervos.

Celulele din sistemul nervos, numite neuroni, comunică între ele în moduri unice. Neuronul este unitatea funcțională de bază a creierului. Este o celulă specializată, concepută pentru a transmite informații către alte celule nervoase, mușchi sau glande.

Componentele neuronilor

Neuronii variază în mărime, formă și structură, în funcție de rolul și locația lor. Cu toate acestea, aproape toți neuronii au trei părți esențiale: un corp celular, un axon și dendrite.

Corpul celulei sau “soma”
Corpul celular este secțiunea centrală a neuronului. Corpul celular conține informații genetice, menține structura neuronului și oferă energia necesară pentru a transmite stimuli mai departe.

Ca și alte celule, soma unui neuron conține un nucleu și alte organe specializate. Este protejat de o membrană care îi permite să interacționeze cu alte structuri din apropiere.

Axonul
Un axon este o structură lungă, asemănătoare unei cozi. Mulți axoni sunt izolați cu o substanță formată din lipide, numită mielină. Mielina ajută axonii să conducă un semnal electric mai rapid. Acesta conduce impulsul nervos, informația, de la corp spre periferie.

Dendritele
Dendritele sunt rădăcini fibroase care se ramifică din corpul celular. Ca și antenele, dendritele primesc și procesează semnale de la axonii altor neuroni. Neuronii pot avea mai mult de un set de dendrite, cunoscute sub numele de arbori dendritici.

Câte dendrite are un neuron depinde în general de rolul acestuia. De exemplu, celulele “Purkinje” sunt un tip special de neuroni găsiți într-o parte a creierului numită cerebel (noi îl cunoaștem și drept “creierul mic”). Aceste celule au arborii dendritici foarte dezvoltați, care le permit să primească mii de semnale. Acestea au multe rădăcini pentru a primi multe semnale, fiind importante în mișcare, gândire și trăirea emoțiilor.

Tipuri de neuroni

Neuroni senzoriali
Neuronii senzoriali te ajută la :

  • gust
  • miros
  • auz
  • vedere
  • să simți lucrurile din jurul tău

Neuronii senzoriali sunt declanșați de impulsuri fizice și chimice din mediu. Sunetul, atingerea, căldura și lumina, sunt impulsuri fizice. Mirosul și gustul sunt impulsuri chimice.

De exemplu, când calci pe nisip fierbinte, activezi neuronii senzoriali din tălpile picioarelor. Acei neuroni trimit un mesaj creierului tău, care te face conștient de căldură.

Neuroni motorii
Neuronii motori joacă un rol în mișcare, inclusiv mișcările voluntare și involuntare. Acești neuroni permit creierului și măduvei spinării să comunice cu mușchii, organele și glandele din tot corpul.

Există două tipuri de neuroni motori: inferiori și superiori. Neuronii motori inferiori transportă semnale de la măduva spinării către mușchii netezi (mușchii organelor) și mușchii scheletici. Neuronii motori superiori transportă semnale între creier și măduva spinării.

Când mănânci, de exemplu, motoneuronii inferiori din măduva spinării trimit semnale către mușchii netezi din esofag, stomac și intestine. Acești mușchi se contractă, ceea ce permite alimentelor să se deplaseze prin tractul digestiv.

Interneuronii
Interneuronii sunt intermediari neuronali care se găsesc în creier și măduva spinării. Sunt cel mai comun tip de neuroni. Ei transmit semnale de la neuronii senzoriali și alți interneuroni către neuronii motori și alți interneuroni. Adesea, ei formează circuite complexe care te ajută să reacționezi la stimuli externi.

De exemplu, atunci când atingi ceva ascuțit, ca un cactus, neuronii senzoriali din vârful degetelor trimit un semnal către interneuronii din măduva spinării. Unii interneuroni transmit semnalul neuronilor motori din mână, ceea ce vă permite să vă îndepărtați mâna. Alți interneuroni trimit un semnal către centrul durerii din creier, ceea ce duce la percepția de durere.

Cum funcționează neuronii?

Neuronii comunică între ei la joncțiuni numite sinapse . Într-o sinapsă, un neuron trimite un mesaj unui neuron țintă.

Majoritatea sinapselor sunt chimice; aceste sinapse comunică folosind mesageri chimici sau neurotransmițători, ca dopamina sau serotonina. Alte sinapse sunt electrice-în aceste sinapse, se face un schimb de ioni.

Impulsurile nervoase pot declanșa atât sinapsele chimice, cât și electrice. Sinapsele sunt locații în care neuronii pot transmite aceste mesaje electrice și chimice între ei.

Sinapsele chimice
Într-o sinapsă chimică, neuronul eliberează mesageri chimici numiți “neurotransmițători”. Aceste molecule traversează “fanta sinaptică”, adică porțiunea dintre 2 neuroni vecini, și se leagă de dendrite (rădăcini).

Neurotransmițătorii (mesagerii chimici) pot declanșa un răspuns în neuronul postsinaptic (cel din urmă), determinându-l să genereze un impuls nervos propriu. În funcție de mesagerul chimic eliberat, mesajul transmit poate fi stimulator sau inhibitor.

Sinapsele electrice
Sinapsele electrice pot doar stimula. Aceste sinapse se formează atunci când doi neuroni sunt conectați printr-o punte.

Datorită modului în care aceste semnale se deplasează, ele se mișcă mult mai repede în sinapsele electrice decât în sinapsele chimice. Cu toate acestea, aceste semnale pot diminua de la un neuron la urmatorul. Acest lucru le face mai puțin eficiente în transmiterea semnalelor repetate.