Probleme digestive de sezon: ulcerul gastric și colonul iritabil

Efortul depus de organism în ansamblul lui pe parcursul iernii creează o stare de imunitate scazută în pragul primăverii. Cele mai frecvente probleme digestive, care se activează sau se accentuează odată cu schimbarea de anotimp sunt ulcerul gastric şi colonul iritabil, datorate modificărilor de regim alimentar, dar şi stresului.

Ulcerul gastroduodenal este o boală cronică şi poate fi determinat de infecţia cu Helicobacter Pylori, dar şi de mesele neregulate, alimentele condimentate, grăsimile prăjite, mâncărurile nesănătos preparate, o masticaţie incompletă, excesul de alcool, fumatul. Specialiştii pun episoadele de primăvară în seama consumului de crudităţi, care cresc aciditatea gastrică. Manifestările cele mai frecvente sunt dureri şi arsuri stomacale, greaţă, balonări şi ameţeală. Foarte importantă este în acest caz diagnosticarea de către medicul specialist, cu ajutorul analizei de laborator, care va da şi tratamentul adecvat. Soluţia cea mai la îndemână este evitarea abuzurilor alimentare precum şi a tuturor celorlalţi excitanţi: alcool, tutun sau cafea, dar şi prevenirea gastritei hiperacide, care poate conduce în situaţii extreme la ulcer gastric. Există păreri conform cărora acutizarea ulcerului gastroduodenal la schimbarea anotimpurilor are o incidenţă din ce în ce mai scăzută, datorită uniformizării obiceiurilor alimentare, indiferent de sezon.

Sindromul de colon iritabil este o tulburare intestinală extrem de frecventă, care se accentuează în sezonul de primavară, când dăm iama în fructe şi verdeţuri. Este o afecţiune a căror cauze încă provoacă controverse, astfel încât tratamentul pentru persoanele afectate este abordat individual -fiecare învaţă să prevină şi să controleze crizele prin regim alimentar adecvat şi evitarea stresului. În mod normal, reziduurile alimentelor nedigerate sunt împinse progresiv către colon, prin mişcări peristaltice ale intestinului. Cand suferi de sindromul colonului iritabil, contracţiile acestea sunt neregulate, fie rapide şi dezordonate, ceea ce duce la diaree, sau sunt lente şi slabe, şi atunci produc constipaţie, disfuncţii acompaniate adesea de dureri abdominale şi de gaze. Recomandările generale se referă la evitarea condimentelor, a cofeinei, a alimentelor gătite şi a celor bogate în calorii, grăsimi şi îndulcitori artificiali. De asemenea se recomandă consumul de fibre, mesele la intervale scurte şi mai frugale, iar apa să fie în cantitate suficientă. Nicotina e un factor agravant, deci renunţaţi la fumat. Ca remediu natural se recomandă argila. Nu e de neglijat rolul endorfinelor eliberate prin mişcare sau eficienţa tehnicilor de relaxare şi meditaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.