Importanţa ecografiei în patologia glandei mamare

Ecografia sau ultrasonografia este o metodă imagistică neinvazivă ce foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza organele-ţintă.

Această metodă nu este iradiantă, pentru că nu se bazează pe radiaţii ionizante X. Ecografia se poate folosi pentru vizualizarea organelor abdominale, cu excepţia tubului digestiv, a glandelor mamare, salivare, tiroidei, a muşchilor şi tendoanelor. De asemenea, ecografia are un rol aparte în vizualizarea şi urmărirea bunei dezvoltări a fătului în interiorul uterului matern. Una dintre principalele indicaţii ale ecografiei este utilizarea ei pentru investigarea glandei mamare, deoarece se pot obţine numeroase informaţii utile despre patologia glandei, mai ales la persoanele tinere cu sânul dens fibroglandular, care nu poate fi investigat prin mamografie. Motivul pentru care femeile tinere trebuie să înceapă investigarea sânului cu o ecografie, nu cu mamografie, este acela că mamografia nu poate vizualiza sânul dens, spre deosebire de ecografie.

Aşadar, ecografia se poate aplica la orice vârstă, este total inofensivă, nedureroasă şi repetabilă oricând. Ecografia este metoda de investigare cea mai potrivită pentru a diferenţia un chist (formaţiune lichidă) de un nodul (formaţiune solidă). Această diferenţiere este importantă deoarece tratamentul este complet diferit: un chist se poate trata conservator, pe când un nodul trebuie excizat chirurgical. Pe de altă parte, ecografia poate face distincţia între un nodul benign şi unul malign, mai ales la dimensiuni începând cu 1 cm. Sub această limită, mamografia este superioară ecografiei. De fapt, posibilitatea identificării nodulilor maligni infracentrimetrici (mai ales în sânul matur de peste 45 de ani) este principalul atu al mamografiei.

La ecografie se stabileşte şi cauza asimetriei. În concluzie, ecografia mamară este o excelentă metodă de vizualizare a sânului, trebuind să fie prima investigaţie pentru orice femeie, de multe ori unică pentru femeile de până în 45 de ani, dar dublată neapărat de mamografie la cele de peste 45 de ani.

Dr. Corina Popescu
www.saptamanamedicala.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.