Investigaţia imagistică la copii

Calea spre cel mai precis diagnostic

De multe ori parinţii sunt puşi în situaţia de a căuta soluţii pentru o investigaţie completă, în ceea ce priveşte starea de sănătate a copilului, şi fie refuză, fie se gândesc la faptul că efectele secundare ale radioiomagisticii sunt dintre cele mai dăunatare pe termen lung. Dr. Victorita Ştefănescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, ne precizează că „nu există nicio indicaţie sau contraindicaţie atunci când este nevoie! Pentru investigaţii precise la orice vârstă pot fi folosite metodele radiologice sau de imagistică medicală. Este de preferat să se aleagă metodele care nu au la bază radiaţia X, în funcţie de aparat sau de sistemul care trebuie investigat. Cu toate aceastea dacă există indicaţie precisă din partea medicului pentru o radiografie, atunci ea se va efectua ori de câte ori este nevoie!”

Până la această oră, cea mai la îndemână metodă de investigaţie imagistică este ecografia sau ultrasonografia. S-a dovedit în timp că această manevră este neinvazivă şi nu are efecte nocive asupra copilului. Mărtuirie în acest sens este urmărirea ecografică a copilului în viaţa uterină, caz în care nu s-au remarcat efecte nedorite.

Ca şi în cazul adulţilor, anatomia patologică este cea care stabileşte în cele mai multe cazuri diagnosticul, însă imagistica medicală poate avea un rol hotărâtor în stabilirea anumitor afecţiuni alături de analizele de laborator. 

„La fel ca orice alt domeniu, în care calculatorul a schimbat total şi a şi uşurat modalitatea de lucru, şi în medicină noua aparatură ne ajută astăzi să investigăm altfel un pacient. Atunci când am început să profesez vorbeam doar de radiologie, metodă care folosea doar radiaţia X, iar ecografele erau rare. Acum vorbim de imagistica medicală, care  cu ajutorul calculatorului, a îmbunătăţit explorarea radiologică convenţională, vorbim de radiologie digitală, sau direct digitală.”, subliniază dr. Victorita Ştefănescu.

Părinţii din Galaţi se pot declara fericiţi. La Spitalul de Copii „Sf. Ioan” există toată aparatura de investigaţie radioimagisitică adecvată copilului, lucru rar întâlnit astăzi în spitalele din România!

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Victorita Ştefănescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, manager Spitalul de Copii „Sf. Ioan” Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.