Prevenirea cariei dentare la copii

Sigilarea şanţurilor şi fosetelor dentare

Dacă sunteţi hotărâţi să vă protejaţi copilul de apariţia cariilor la dinţişorii de lapte trebuie să ştiţi că există o cale sigură de a preveni acest fenomen. Datorită faptului ca dinţii de lapte sunt mai vulnerabili şi mai sensibili decât dinţii permanenţi ai unui adult se impune o atenţie deosebită îngrijirii şi prevenirii apariţiei cariilor dentare care pot duce atât la dureri insuportabile cât şi la afectarea stării generale a copilului. Special pentru copii a fost concepută o metodă eficace şi nedureroasă, eficientă în prevenirea cariilor numită sigilarea  osetelor care îi poate ajuta pe micuţi. Aceasta previne apariţia cariilor cu 70% şi este o metodă de profilaxie specifică foarte eficientă efectuată în cabinetul stomatologic. Sigilarea dintelui este o intervenţie nedureroasă care nu presupune efectuarea anesteziei şi nici folosirea frezelor. Este o tehnică uşor de aplicat la copii, fiind foarte bine tolerată de aceştia. Condiţia obligatorie necesară pentru această intervenţie este ca dinţii ce urmează sa fie sigilaţi să nu prezinte nici un semn de carie.

Sigilarea constă de fapt în umplerea şanţurilor şi fosetelor dentare cu un material sigilant ce eliberează fluor şi stopează procesul carios în acel loc. Metoda este indicată atât pentru molarii temporari (vârsta 3-4 ani) cât şi pentru molarii permanenţi: (6-8 ani) pentru primul molar şi 11-12 ani pentru al doilea molar, dar şi pentru premolari între 9-12 ani.

Aceasta metodă, folosită pe scară largă în cabinetele din occident, este din ce în ce mai mult utilizată şi de profesioniştii din branşă de la noi. Foarte frecvent părinţii informaţi solicită această intervenţie medicului dentist pentru a proteja copilul de eventuale probleme dentare. Eficienţa sigilării poate fi periodic îmbunătăţită prin reparaţia sigilantului care se poate fisura sau sparge din cauza uzurii, dar acesta se poate completa cu uşurinţă fără deteriorarea structurii existente.

Părinţii trebuie să urmărească efectuarea periajului corect şi a măsurilor de igienizare. Recomandăm verificări periodice la 6 luni şi supravegherea eficienţei sigilării. Dăruiţi copilului dumneavoastră şansa de a avea o dantură sănătoasă!

Dr. Valeriu Bivol
reperemedicale@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.