Alergia – o afecţiune sâcâitoare în anotimpul de primăvară!

Mulţi dintre dumneavoastră, în anumite perioade ale anului, dar în mod special primăvara, aveţi de suferit din cauza alergiilor! Fie strănutul nu se opreşte din cauza pufului produs de plopi, fie petele se încăpăţânează să iasă pe piele imediat ce v-aţi aşternut şezlongul la soare etc. Toate acestea pot să deranjeze dar mai mult, pot să aibă în timp şi alte efecte asupra stării de sănătate, dacă nu efectuam un consult la medicul alergolog care va şti cel mai bine ce este de făcut!

 Dr. Augustin Ierima aminteşte că “Alergiile sunt reacţii de hipersensibilitate, dăunătoare organismului, fiind consecinţa unui răspuns imun de intensitate prea mare sau a unui răspuns imun neadecvat în urma expunerii la unul sau mai mulţi alergeni. Reacţia alergică poate fi imediată sau întârziată. Exemple de manifestări clinice ale reacţiei alergice imediate sunt astmul bronşic, rinita alergică, conjunctivita alergică sau urticaria. Din clasa reacţiilor alergice întârziate menţionez dermatita de contact sau alergia la unele materiale dentare”.

Ar trebui să fie mai atenţi pacienţii care ştiu că în familie au pe cineva care a suferit de afecţiuni alergice, pentru că mai bine de 20% din cei care dezvoltă o alergie, au moştenit genetic această predispoziţie. Este bine de ştiut că alergiile pot să apară la orice vârstă dar
“la vârstnic, diagnosticul este mai complicat, adesea fiind vorba de boli alergice profesionale sau sindroame cu simptomatologie asemănătoare. Un exemplu ar fi reacţiile adverse medicamentoase, confundate uneori cu alergia”, precizează Dr. Augustin Ierima.

Dacă depistaţi că aveţi reacţii alergice sau aveţi deja o afecţiune alergică, consultaţi cât mai repede un medic alergolog pentru tratament de specialitate. Iată ce vă sfătuieşte specialistul: “În această perioadă ne aşteptăm la o creştere semnificativă a exacerbărilor crizelor de astm bronşic sau a simptomelor de rinită alergică cu caracter sezonier. Aceşti pacienţi trebuie să fie diagnosticaţi din punct de vedere etiologic şi să înceapă tratamentul de hiposensibilizare specifică suplimentar celui simptomatic, în vederea unui control mai bun şi implicit pentru o viaţă mai bună”.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Lector univ. Dr. Augustin Ierima, medic specialist Alergologie şi Imunologie Clinică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.