Complicații în primul trimestru de sarcină: mola hidatiformă

Mola hidatiformă reprezintă o formă anormală de sarcină, determinată în special de factori genetici, fiind reprezentată printr-o degenerare a vilozităţilor coriale placentare din timpul sarcinii.

Mola apare în cazul în care fie ovulul este gol, fără material genetic, fie sperma sau spermiile care îl fecundează prezintă anomalii ale încărcăturii cromozomiale. Pentru că materialul genetic nu este complet nici restul ţesuturilor gestaţionale nu se vor dezvolta normal. Astfel apare ceea ce se numeşte mola hidatiformă sau boala trofoblastică. Mai exact, din vilozităţile placentare care se dezvoltă în mod normal se dezvoltă ţesuturi anormale, nişte vezicule ce cresc rapid în dimensiuni şi chiar se pot elimina vaginal (semnul patognomonic de molă, dar care din păcăte apare la 10% din paciente), determinând creşterea în dimensiuni peste medie a uterului.

Semne şi simptome:

  • în timpul sarcinii, creştere uterină prea rapidă;
  • sângerare vaginală;
  • greaţă şi vomă severe;
  • lipsa mişcărilor fetale;
  • eliminarea prin vagin a unui ţesut asemănător boabelor de struguri;
  • hipertensiune arterială.

Mola trebuie îndepartată de către medic, punând riscuri datorită posibilităţii de a rămâne ţesut în uter, ţesut molar care adesea poate degenera malign. Dacă nu este depistată şi tratată la timp, mola reprezintă una din cauzele avorturilor spontane, de cauză genetică. 

Sursa: www.sfaturimedicale.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.