În funcţie de stilul de viaţă, în orice moment putem fi pacienţii alergologului!

În preajma noastră există tot felul de factori alergeni care ne pot provoca un dezechilibru în tot organismul. Ei pot avea efect neplăcut asupra stării noastre de sănătate în orice moment al vieţii, aşa că medicul alergolog Augustin Ierima, lector universitar la Facultatea de Medicină, ne sfătuieşte să ”efectuăm testele Patch, de comun acord, în funcţie de stilul de viaţă”.

Pe perioada sezonului cald, una dintre cele mai neplăcute afecţiuni este dermatita alergică de contact. Această afecţiune reprezintă o reacţie de „hipersensibilitate de tip IV, care nu apare imediat după contactul cu alergenul, ci poate să apară uneori chiar şi la 72 de ore de la contactul cu alergenul”, precizează dr. Ierima.

Simptomele tipice dermatitei alergice de contact sunt apariţia unor elemente eritematoase (pielea devine roşie), pruriginioase (mâncărimi) si edematoase (umflături), uneori cu formare de vezicule sau chiar bule, care atunci când se rup, duc la apariţia unor cruste şi scuame.

Alergia de contact este mediată de macrofage şi limfocite T, nu de IgE. Deci testele IgE specifice nu sunt de un real ajutor. Testele de tip PATCH efectuate de alergolog reprezintă o cale relativ ieftină (aprox 150 lei) simplă si sigură pentru diagnosticul alergiilor de contact. Medicul alergolog va aplica pe piele cantităţi mici ale unui posibil alergen cu ajutorul unor plasturi speciali care se îndepartează peste două-trei zile. În funcţie de reacţiile locale apărute, se identifică factorul etilogic (cauza) dermatitei de contact.

Dacă nu intervenim la timp pentru consult, diagnostic şi tratament specific, expunerea cronică (prelungită) la anumiţi alergeni, poate produce îngroşarea pielii, eritem şi descuamare. Cu timpul, atât pielea cât şi fanerele, pot deveni mai închise la culoare. Leziunile se cronicizează şi devin mai dificil de tratat.

Specialist: Lector Univ. Dr. Augustin Ierima, specialist Alergologie şi Imunologie Clinică
Redactor: Raluca Andonie Ardean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.