Boli oftalmice indicate de ochiul roşu (ep. 2)

Dacă în numărul trecut am vorbit despre conjunctivita primăvăratică şi conjunctivita de piscină, de data aceasta vom vorbi despre o altă afecţiune virală care poate avea ca semn principal înroşirea ochiului. Este vorba despre infecţia corneei cu virusul herpex simplex.

Acest virus constituie cauza herpesului labial, care pe lângă înroşirea globului ocular poate determina chiar ulceraţii cutanate. Această afecţiune apare în general asociată cu o răceală sau o altă infecţie minoră, şi la aproximativ 90% dintre cei care se prezintă la cabinetul medicului specialist, virusul se propagă prin intermediul unor nervi. De cele mai multe ori acest virus poate exista în stare latentă fără să se manifeste, însă la cei care manifestă simptome specifice se pare că factori declanşatori ai activării virusului herpetic sunt temperaturile extreme (perioada sezonului cald, mai ales zilele caniculare), expunerea intensă la soare, stresul fizic dar şi cel emoţional, existenţa unor leziuni asociate cu alte probleme de sănătate.

Virusul herpetic poate da naştere unor leziuni la nivelul corneei, iar una dintre leziunile tipice este formarea unor ”ramificaţii”, care sunt observate de medicul oftalmolog după aplicarea unor picături oftalmice. Corneea este foarte sensibilă la durere, se amplifică secreţiile lacrimale, sensibilitate exacerbată la lumina naturală sau artificială, şi destul de des pacienţii constată vederea înceţosată şi chiar inflamarea pleoapelor.

Este bine de precizat că infecţia nu este foarte contagioasă, cum sunt conjunctivitele însă alături de tratamentul recomandat este importantă o igienă riguroasă a mâinilor. Dr. Luminita Chiscăneanu, medic primar Oftalmologie precizează că ”tratamentul nu este de lungă durată şi presupune aplicarea unor unguente antivirale, la nivelul pleoapelor. Dacă sensibilitatea la lumină persistă atunci se poate ajunge la utilizarea unor pansamente oculare, dar toate acestea numai la recomandarea medicului specialist”.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Luminiţa Chiscăneanu, medic primar Oftalmologie, clinica Lenscontact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.