Stilul de viaţă îşi pune amprenta asupra sănătăţii colonului tău!

Sindromul colonului iritabil acoperă un procent încadrat între 30 şi 60% dintre pacienţii care se prezintă la cabinetul specialistului gastroenterolog. În ultimii ani aceste cazuri s-au înmulţit mai ales din cauza stilului de viaţă, aici incluzând în mod deosebit obiceiurile alimentare care sunt uneori direct răspunzatoare de apariţia acestei afecţiuni.

Simptomele care ar trebui să ne trimită de urgenţă la gastroenterolog sunt ”scaun cu sânge, scădere ponderală, dureri abdominale, constipaţie / diaree, balonare şi distentsie abdominală imediat după ingerarea alimentelor”, spune dr. Dan Botezatu, medic primar Gastroenterologie, Şef Secţie Gastroeneterologie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”.

Testele care se fac pentru a determina generarea acestui diagnostic, se fac numai în prezenţa simptomelor amintite mai sus şi unele dintre ele pot fi costisitoare şi invazive. Investigaţia cea mai dificilă este colonoscopia clasică sau colonoscopia virtuală prin tomograf computer, care este mai uşor de suportat de către pacient dar este mai costistoare decât cea clasică.

Dr. Botezatu precizează că ”dacă ignorăm simptomele sindromului de colon iritabil şi nu ne prezentăm la medic, acesta fiind cel care stabileşte, dacă este cazul, să se efectueze testele de care aminteam mai sus, pentru precizarea concretă a unui diagnostic, ele se pot modifica, în timp se pot agrava şi din nefericire pot ascunde uneori, boli mult mai grave şi greu de tratat cum ar fi cancerul rectocolonic”.

Dincolo de tratamentul indicat de medic trebuie să ştiţi că principalul factor de risc în apariţia acestei afecţiuni este stresul. Din fericire pentru pacienţi, acesta este un factor modificabil alături de felul în care ne hrănim. Un program regulat de mese, respectiv trei mese principale şi două gustări, consumul de lichide, consumul de fibre alimentare care să ajute digestia şi evitarea băuturilor carbogazoase, cafeaua în exces şi chiar fumatul, sunt doar câteva lucruri care vă pot feri de apariţia sindromului de colon iritabil sau care ajută la o refacere mai rapidă a organismului dacă afecţiunea s-a instalat deja.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Lector Univ. Dr. Dan Botezatu, medic primar Gatroenterologie, Sef Sectie Gastroeneterologie Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Ap. Andrei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.