Transplantul de organe salvează vieţi

Numai pacienţii care ajung în situaţia efectuării unui transplant ştiu cât de anevoios este sistemul din România şi cât de greu reuşesc să efectueze o operaţie de această natură. În ultimii ani, poate şi datorită presei, care a efectuat diverse campanii de informare, şi care a semnalat periodic faptul că sistemul din România nu funcţionează aşa cum ar trebui, operaţia de transplant a devenit o variantă ceva mai accesibilă pacienţilor care au nevoie de ea.

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au arătat de curând că în ţara noastră de la începtul anului până în prezent, medicii specialişti au efectuat un număr de 58 de operaţii de recoltare de organe. Cu acest număr, România se află pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant. „Dacă anul trecut au fost 67 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, de la începutul acestui an până acum s-au înregistrat 60 de donatori”, precizează dr. Victor Zonta, coordonator naţional al Agentţei Naţionale de Transplant.

În acest sens obiectivele Mnisterului Sănătăţii în domeniul transplantului s-au modificat şi se prezintă astfel: reluarea transplantului acolo unde s-a oprit, din diverse motive; găsirea celor mai bune soluţii legislative, financiare şi organizatorice, pentru ca prgramul de transplant să funcţioneze eficient; asigurarea coerenţei şi transparenţei în privinţa registrului naţional de transplant, conform unui comunicat de presă emis de această instituţie în cursul lunii iunie a.c.

Cât priveşte acţiunile care ţin de reglementarea şi planificarea activităţii de transplant, Ministerul Sănătăţii îşi propune: alături de ANT, modificarea OUG 35/2012 şi transformarea propunerilor de modificare în amendamente; tarifarea tuturor tipurilor de transplant, astfel încât să se poată estima suma necesară efectuării intervenţiilor care urmează să fie cuprinsă în bugetul de anul viitor, modificarea legislaţiei cu privire la internările posttransplant, mai ales în cazul celui medular; formarea unui program de pregătire a personalului implicat în activitatea de transplant şi integrarea sistemului informatic al ANT, privitor la pacienţii transplantaţi, cu cel de la CNAS.

Aceastea sunt doar câteva pârghii, pe care Ministerul Sănătăţii îşi propune să le acceseze, pentru a accelera accesul în sistem al celor care au nevoie de o operaţie de transplant.

Redactor: Raluca Andonie Ardean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.