7 moduri de a vă menţine sănătatea dentară

Dacă faceţi vizite periodice la dentist, probabil că nu vă faceţi griji în privinţa sănătăţii dumneavoastră orale. Acest lucru nu înseamna că nu trebuie sa fiţi conştienţi de anumite riscuri ce pot apărea la nivelul cavităţii bucale. Modalităţile de rezolvare a acestora depind de respectarea unor reguli simple. Întrebarea este cum vă puteţi proteja dinţii şi gingiile şi care sunt sfaturile ce trebuie urmate. Vom enumera câteva componente de bază pentru a evita problemele dentare.

1

Vizitaţi periodic medicul stomatolog
Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fricii, din motive financiare sau din neglijenţă. Este recomandată vizita la dentist de cel puţin 2 ori pe an pentru depistarea din timp şi tratarea cariilor şi a afecţiunilor gingivale.

2

Necesităţi de îngrijire conform vârstei
Copiii şi unii adulţi mai în vârstă au tendinţa de a amâna îngrijirea dinţilor din anumite motive. Copiii care împlinesc vârsta de 1 an ar trebui să înceapă vizitele la dentist. Persoanele în vârstă au propriile probleme de sănătate orală. Artrita poate face periajul sau folosirea aţei dentare foarte incomodă, iar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc cantitatea de salivă scade şi se schimbă compoziţia ei biochimică. Astfel pot apărea carii multiple, inflamaţii gingivale şi disconfort pentru cei ce poartă proteze mobile.

3

Reduceţi consumul de băuturi acidulate
Acidul din compoziţia acestora poate fi plăcut, dar anumite componente ale băuturilor carbogazoase au efecte negative asupra dinţilor.

4

Reduceţi consumul de zahăr
Zahărul şi carbohidraţii sunt suspecţii principali în majoritatea cazurilor de apariţie a cariei dentare. Aceşti compuşi alimentează bacteriile din placa bacteriană şi crează un mediu propice pentru dezvoltarea afecţiunilor dentogingivale. Încercaţi să periaţi dinţii după consumul de alimente îndulcite sau să vă clătiţi dinţii cu apă de gură.

5

Renunţaţi la fumat
Nicotina şi gudronul din ţigară vor îngălbeni dinţii, iar substanţele toxice vor afecta smalţul şi ţesutul gingival.

6

Folosiţi periuţa de dinţi
Sunt recomandate periuţe moi. Periuţa se schimbă la fiecare 3 luni atunci când observaţi că perii sunt tociţi, rupţi, îndoiţi sau schimbaţi la culoare. Folosirea unei periuţe foarte dure duce la abraziunea smalţului şi trauma gingivală.

7

Periajul corect
Deşi probabil stiţi, este recomandat să vă spălaţi dinţii cel putin de 2 ori pe zi. Este important modul în care se face periajul. Ţineţi periuţa de dinţi la un unghi de 45 de grade, îndreptată spre linia gingivală şi folosiţi atât mişcări circulare cât şi cele de sus-jos, periaţi fiecare dinte de 10-15 ori. Periajul prea agresiv poate irita smalţul în zona gingivală.

În perioada concediului şi vacanţei de vară trebuie să menţionăm necesitatea unei vizite la dentist pentru verificarea şi tratamentul unor probleme dentare înainte de a pleca din localitate. Pentru orice eventualitate să aveţi în valiză un calmant în caz de durere dentară şi desigur setul de igienă orală cu pasta de dinţi şi apa de gură, iar periuţa de dinţi să o transportaţi în husa specială igienică.

Vă dorim vacanţă plăcută!

Dr. Valeriu Bivol
reperemedicale@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.