Hipnoterapia – o soluţie cu rezultate uimitoare

Hipnoterapia sau terapia prin hipnoză este utilizată mai des astăzi de psihoterapeuţi, pentru efectele sale benefice asupra întregului organism şi asupra veţii în general. Probabil că fiecare dintre dumneavoastră îşi poate aminti de situaţii în care v-aţi desprins de tot ceea ce se întâmpla în jur, intrând cumva într-o stare de visare, moment în care aţi ignorat mai tot ce se întâmpla la acel moment. Ei bine, o astfel de stare permite unui psiholog să acceseze acele părţi ale minţii inconştiente, care pot fi responsabile de neajunsurile, pentru care aţi apelat la sprijinul său.

Acest tip de reverie (visare cu ochii deschişi) poate fi indus de către psihoterapeut şi poate ajuta la rezolvarea mai multor aspecte. Psihologul Lucreţia Preda precizează că ”transa hpnotică este o stare modificată a conştienţei în care activitatea emisferei cerebrale stângi (analitică, logică), se reduce considerabil, concomitent cu stimularea emisferei drepte (sediul emoţiilor, intuiţiei, imaginilor) şi care permite comunicarea, prin intermediul sugestiilor, cu inconştientul – sediul tuturor amintirilor şi experienţelor noastre.” Deoarece inconştientul controlează gândurile şi comportamentele automate, tot lui trebuie să ne adresăm pentru a facilita o eventuală schimbare.

Un scop important al utilizării hipnoterapiei, este acela de a oferi răspunsuri la problemele cu care se confruntă pacientul. Afecţiuni ce pot fi tratate prin această terapie sunt depresia, atacuri de panică, anxietate, ticuri, comportament alimentar, disfuncţii sexuale etc., însă terapia prin hipnoza poate fi aplicată cu succes şi în cazul celor care îşi propun o schimbare în viaţa lor. Realizarea unei schimbări, oricât de nesemnificativă ar părea, pune în mişcare un întreg proces care poate fi de lungă durată, dar care „se va finaliza doar în momentul în care se va atinge un nivel superior de dezvoltare personală”, spune psihologul Luceţia Preda.

O terapie eficientă este rezultatul aplicării mai multor metode, iar hipnoza poate fi una dintre acestea.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Lucreţia Preda, psiholog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.