Şi animalele de companie pot suferi de dermatită de contact

De cele mai multe ori stăpânii ajung la cabinetul medicului veterinar spunând că animalul de companie se scarpină necontrolat de mai multă vreme sau doar din când în când. Ei bine, aceasta este principala manifestare a ceea ce medical se numeşte dermatita alergică de contact. În funcţie de perioada de expunere a organismului animalului la alergenul care provoacă dermatita, pruritul poate fi permanent sau sezonier.

Dr. Busuioc precizează că ”factorii favorizanţi în apariţia dermatitei de contact constau într-o predispoziţie individuală reprezentată de pigmentul pielii, fineţea acesteia, rasa, predispoziţia genetică, timpul de contact.” Dermatitele de contact se produc în urma contactului direct cu diverse substanţe iritative, producând inflamaţia cutanată sau în urma contactului cu substanţe ce determină o reacţie imunitară, manifestatată prin hipersensibilizare de tip retard (dermatită alergică de contact). În timp ce la dermatita de contact reacţia apare imediat, la dermatita de contact alergică această reacţie de hipersensibilizare apare după o perioadă mai mare de timp. Se manifestă în zonele cu blană mai puţină cum ar fi abdomen, axile, spaţii interdigitale, pleoape, regiunea perineală.

La nivelul zonelor pruriginoase se manifestă eritem, papule, care prin spargere elimină o serozitate ce formează cruste, exfoliaţii şi hiperpigmentaţie în cazurile cronice trenante.

În cele mai multe cazuri şi chiar obligatoriu dermatita de contact alergică se complica cu infecţii bacteriene ce fac ca tratamentul să fie mai complex şi mai costisitor şi de lungă durată constituind de multe ori o barieră în obţinerea unei reuşite în această afecţiune prin renunţarea proprietarului în a continua tratamentul în situaţia când apar recidive sau rezulatul tratamentului nu este imediat şi semnificativ.

Dr. Busuioc sfătuieşte stăpânii animalelor să folosească vase din oţel inxodabil sau de sticlă pentru mâncare şi apa, să utilizeze detergenţi şi şampoane hipoalergenice, iar în timpul plimbărilor să fie evitată iarba, pentru a putea diminua expunerea la agenţii alergenici atât pe perioada tratamentului indicat cât şi pentru a preîntâmpina apariţia dermatitei.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Gabriel Busuioc, medic veterinar Clinica MedicalVet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.