Virozele respiratorii şi gripa

Peste 400 de virusuri pot afecta aparatul respirator în special în sezonul rece. Acestea determină virozele respiratorii sau, popular, răceala.

Frigul nu cauzează infecţii respiratorii, dar diferenţele de temperatură destabilizează metabolismul local al mucoasei respiratorii, devinind astfel mai puţin autoprotejată în faţa agenţilor infecţioşi.

În cel mult 7 zile, o astfel de viroză trece de la sine cu antiinflamatoare şi antipiretice. Poate debuta cu febră, cu nas înfundat şi secreţii, cu dureri în gât, dureri de cap sau musculare. Dar simptomele nu sunt extrem de acute. Cel mai rău este dacă infecţia virală se complică cu o infecţie bacteriană, care în cele mai multe cazuri va necesita antibiotice.

Gripa e cea mai periculoasă

Dintre toate virozele respiratorii, virusurile gripale sunt cele mai periculoase. În cazul persoanelor care au afecţiuni sistemice sau în cazul femeilor însărcinate, gripa poate ameninţa viaţa. De aceea, se consideră că până în decembrie, în fiecare an, e nevoie de vaccinul antigripal. Acesta e permis şi în primele luni de sarcină, fără să afecteze produsul de concepţie.

Virusurile gripale circulă între luna ianuarie şi sfârşitul lunii martie. Dacă în această perioadă, aveţi febră mare care debutează brusc, dureri articulare severe şi dureri de cap este foarte probabil să suferiţi de gripă.

Atenţie! Prin strănut sau tuse, virusul este eliberat şi poate trăi până la două zile pe suprafeţele dure, non-poroase (plastic sau metal), 15 minute pe prosoapele de hârtie uscate şi 5 minute pe piele.

Tratamentele sunt simptomatice, dacă infecţia nu e severă şi necesită intervenţie rapidă, în spital, dacă se amplifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.