Incontinenţa urinară

Boala afectează de cinci ori mai frecvent femeile decât bărbaţii. De fapt, până la 25% dintre reprezentantele sexului frumos cu vârsta între 25-65 de ani suferă de o formă de incontinenţă urinară. Dupa 65 de ani, procentul creşte la 40%.

Dacă urinaţi des şi pierdeţi involuntar urina se poate să primiţi diagnosticul: incontinenţă urinară. Această neplăcere poate apărea la efort mare, dar şi la un simplu strănut sau la tuse.

De multe ori, poate fi însoţită de urinat în timpul nopţii sau de nevoia stringentă de urinare. Incontinenţă urinară apare ca simptom în boli neurologice sau în malformaţiile genitourinare. Este însă şi o consecinţă a sarcinii sau a obezităţii.

Dar în 80% dintre cazuri, incontinenţă urinară este cauzată de afectarea sistemului musculoligamentar de susţinere uretrovezicală. Diagnosticarea acestei afecţiuni o face medicul ginecolog, după un simplu consult şi după câteva teste urodinamice.

Pierderea involuntară de urină poate fi cauzată însă şi de ruptura de perineu, adică relaxarea muşchilor perineului. Aceasta poate apărea nu doar la femeile care au născut pe cale vaginală, ci şi la cele care au făcut cezariană sau care nu au născut. Ruptura de perineu e posibil să nu creeze vreun disconfort, însă poate cauza incontinenţă urinară la cele mai mici eforturi – de exemplu când urcaţi câteva scări.

Sursa: www.csid.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.