Funcţiile splinei

Splina este un organ situat în partea stângă a cavităţii abdominale, cu o greutate de aproximativ 200-250 de grame şi face parte din sistemul circulator. Rolul ei nu este încă pe deplin cunoscut, însă specialiştii sunt de acord că este un organ insuficient apreciat în trecut, care este însă deosebit de important pentru organism pentru că:

  • Este importantă pentru imunitatea celulară, intervenind în lupta organismului împotriva diverselor infecţii, exact ca şi ganglionii limfatici
  • Are rol în eliminarea resturilor celulare – se spune despre splină, pe bună dreptate, că este un adevărat „cimitir al globulelor roşii”
  • Declanşează un răspuns imunitar al organismului împotriva a diverşi agenţi infectioşi (de exemplu pneumococul).
  • Depozitează o rezervă importantă de monocite, celule pe care splina le eliberează special în caz de traumatisme sau infecţii patogene.

Dacă în trecut chirurgii indicau cu foarte mare uşurinţă eliminarea splinei în caz de traumatism sau de diverse boli asociale acestui organ, acum şi-au reconsiderat opinia, tocmai datorită funcţiilor de mai sus. Se încearcă aşadar tratarea în caz de îmbolnăvire, recurgându-se la varianta eliminîrii chirurgicale doar atunci când tratamentele nu au efect sau se consideră ca organul nu poate fi salvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.