Acromegalia

„Acromegalia” este un cuvânt grecesc care înseamnă „creşterea extremităţilor”. Persoanele care suferă de această boală constată că inelele nu li se mai potrivesc sau că pantofii nu-i mai încap. Creşterea membrelor apare atunci când o tumoare de pe glanda hipofiză produce hormoni de creştere în exces. De cele mai multe ori, tumoarea constă într-un adenom, care nu este malign.

Hormonii controlează mai multe funcţii din organism. Atunci când aceştia nu se află în echilibru, organismul începe să prezinte diferite semne şi simptome, iar starea de sănătate se înrăutăţeşte. Acromegalia apare în urma dezechilibrului a trei hormoni: hormonul de creştere secretat în glanda hipofiză, factorul de creştere similar insulinei şi somatostatina.

AcromegaliaAcromegalia este o boală pe care medicii nu o recunosc frecvent. Semnele şi simptomele evoluează progresiv, astfel încât diagnosticul poate fi greşit chiar şi după 15 ani. Fără un diagnostic şi un tratament corect, această boală hipofizară poate declanşa complicaţii, inclusiv insuficienţă cardiacă, diabet sau hipertensiune.

Milioane de oameni din toată lumea suferă de acromegalie. Acromegalia poate fi o boală gravă, care scurtează viaţa, dar nu trebuie considerată ca fiind o boală incurabilă. Persoanele cu acromegalie au multe opţiuni pentru a se simţi mai bine, a arăta mai bine şi a trăi mai mult – acromegalia nu este o sentinţă pe viaţă, ci un semnal de alarmă care arată că organismul trebuie îngrijit cu mai mare atenţie. Cu ajutorul tratamentului, pacienţii pot duce o viaţă foarte activă.

Sursa: www.eva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.