Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR)

Societatea Studenţească de Chirurgie din România este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 2003 cu scopul de a dezvolta metode de pregătire practică a studenţilor din centrele universitare medicale, prin intermediul sesiunilor ştiinţifice cu diverse tematici şi a workshop-urilor ce privesc diferite ramuri chirurgicale.

În cei peste 10 ani de activitate la nivel naţional, cu 8 filiale existente în centrele medicale din ţară (Bucureşti, Constanţa, Cluj, Craiova, Galaţi, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara), SSCR a pregătit aproximativ 13.500 de participanţi în cele peste 290 de workshop-uri, totalizând un număr de peste 1400 de zile dedicate dezvoltării abilităţilor practice chirurgicale şi manevrelor medicale de bază. În ultimii ani, societatea a cunoscut un real interes în rândul studenţilor şi tinerilor medici, numărul cererilor în rândul înscrierilor depăşind oferta.

Dintre workshop-urile cele mai importante amintim: Knots & Sutures, Basic Surgical Skills, Basic Plastics and Reconstructive Skills, Basic Microsurgery Skills, Basic Cardiovascular Skills, Applied Surgical Techniques. De asemenea, desfăşurăm proiecte în timpul vacanţei de vară, cu implicare naţională şi internaţională, atât la mare cât şi la munte, precum Summer Surgery Camp sau Trauma Camp.

În anul 2012, în cadrul Galei Medica (eveniment organizat de Colegiul Medicilor România), am primit premiul pentru cea mai activă societate studenţească din universităţile de medicină, în semn de recunoştinţă pentru munca voluntară depusă la nivel naţional.

Societatea Studenţească de Chirurgie, Filiala Galaţi, a luat fiinţă în luna Noiembrie a anului 2010, din dorinţa unor studenţi pasionaţi de chirurgie, de a se implica în proiecte şi acţiuni de voluntariat, cu sprijinul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Galaţi, sub îndrumarea domnului decan Prof. Dr. Aurel Nechita, doamnei prodecan Dr. Costinela Georgescu şi nu în ultimul rând, domnului Prof. Dr. Dorel Firescu.

Ca bilanţ al activităţii desfăşurate pe o perioadă de peste 3 ani, SSCR Galaţi a organizat, sub îndrumarea domnului profesor doctor Dorel Firescu:

  • 17 ediţii ale workshop-ului „Knots and Sutures”, având ca scop familiarizarea studenţilor din anii precilinci cu instrumentarul chirurgical, de a învăţa în mod correct efectuarea unui nod chirurgical, proceduri chirurgicale elementare (incizii, suturi), noţiuni de management al plăgii, tehnici de efectuare a bandajului, totul într-o maniera profesionistă;
  • 1 ediţie a workshop-ului „Basic Surgical Skills” cu scopul de a oferi studenţilor posibilitatea de a-şi îmbunătăţi gesturile şi manevrele chirurgicale, precum şi îmbogăţirea cunoştinţelor teoretice şi practice cu privire la realizarea unei suturi intestinale şi a unei suturi vasculare.

În perioada 7-13 august 2012, SSCR Galaţi se implica în organizarea proiectului naţional intitulat „Trauma Camp”, cu prilejul căruia 36 de studenţi au avut ocazia să facă o incursiune în medicina de urgenţă din mediul montan, învăţând atât tehnicile suportului vital de bază dar şi manevrele esenţiale în salvamont.

Pe data de 28 aprilie 2012, filiala noastră vine şi în sprijinul celor care doresc să urmeze cursurile facultăţii noastre, organizând prima ediţie a Simulării Examenului de Admitere la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi.

În data de 9 mai 2013, SSCR Galaţi se implică activ în organizarea simpozionului naţional cu participare internaţionala „Bolile inflamatorii cronice în contextul stilului de viaţă modern”, simpozion care s-a bucurat de un numar de
aproximativ 200 de participanţi şi s-a încheiat cu succes pe data de 11 mai 2013.

În prezent, echipa SSCR Galaţi împreună cu şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, doamna doctor Chelmus Carmen, lucrează la un proiect intitulat „Basic Plastics and Reconstructive Surgery Procedures”, în cadrul căruia studenţii şi tinerii medici rezidenţi pot dobândi noţiuni teoretice şi practice cu privire la instrumentarul chirurgical specific chirurgiei plastice, proceduri chirurgicale specifice chirurgiei plastice, managementul plăgilor (posttraumatice, postoperatorii), sutura tendinoasă şi sutura nervoasă.

În luna martie a anului 2014, Centrul de Radiologie şi Imagistică Medicală Remenix a devenit primul sponsor al Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România, Filiala Galaţi, furnizând mobilier şi electronice (imprimantă, videoproiector) pentru îmbunătăţirea mediului în care ne desfăşurăm proiectele.

Având ca obiectiv comun menţinerea sănătăţii, Societatea Studenţească de Chirurgie din România, Filiala Galaţi, a stabilit o colaborare pe termen nelimitat cu sala de fitness şi culturism „Lulu’s Gym”, aceştia oferind membrilor societăţii noastre o reducere de 20% a abonamentelor lunare.

Pe viitor dorim să promovăm şi să susţinem voluntariatul, să ne mărim echipa, să realizăm noi proiecte, iar prin munca depusă să ajutăm la creşterea prestigiului Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi.

Alexandru Savin
preşedinte SSCR Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.