Măsuri profilactice pentru călătorii într-o zonă tropicală

Asteptăm cu toţii concediul. Suntem în căutare de mare, soare şi de locuri minunate din toată lumea. Tot mai multe persoane visează la o plajă cu nisip fin, palmieri şi cocktail-uri tropicale servite pe malul mării. Însă, înainte de a face o astfel de călătorie, trebuie să vă informaţi cu privire la măsurile de protectie ce trebuie luate, care sunt riscurile şi care pot fi semnele de îngrijorare care pot apărea la întoarcere.

Este recomandat să vă consultaţi medicul cu cel puţin 6 săptămâni înainte de plecare, având astfel timp destul pentru vaccinări, procurarea medicamentelor şi pentru a vă face asigurare de sănătate. Medicul trebuie informat despre locaţia sau ţara în care mergeţi, întrucât există probleme medicale specifice fiecărei zone.

Vaccinări recomandate înainte de plecarea în concediu

Vaccinarea antihepatita A – este necesară pentru călătoriile în ţările în curs de dezvoltare (Africa Subsahariană, India), unde acest tip de boală infecţioasa este foarte frecventă.

Imunizările copiilor – dacă veţi călători împreună cu cei mici, atunci este recomandat să vă asiguraţi că aceştia sunt cu vaccinările la zi (antipoliomielită, antidifterie, rubeolă).

Vaccinarea împotriva febrei galbene – este obligatorie dacă ajungeţi într-o ţară din Africa sau America de Sud. Febra galbenă se transmite prin ţânţari şi se manifestă prin febră, dureri de cap, icter (îngălbenirea pielii), vărsături şi sângerări nazale sau stomacale.

Vaccinarea antigripală este indicată în special persoanelor mai în vârstă şi copiilor.

În cazul în care plănuiţi o călătorie într-o zona de risc pentru malarie (Africa Subsahariană, Asia de Sud, America Centrală şi de Sud, Caraibe), trebuie să luaţi în considerare şi măsurile de protecţie pe care le puteţi lua, precum purtarea hainelor lungi, utilizarea insecticidelor, chimioprofilaxia specifică.

Măsurile de profilaxie generale, ce trebuie luate în cazul unei călătorii într-o ţară tropicală sunt: respectarea igienei alimentare, folosirea insecticidelor, evitarea contactului cu animalele, cu apele dulci sau din surse nesigure, precum şi mersul cu picioarele goale.

Sursa: www.farmaciata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.