Ce este VSH-ul?

VSH-ul sau Viteza de Sedimentare a Hematiilor este o analiză a sângelui care evidenţiază existenţa unei inflamaţii şi monitorizează evoluţia acesteia. Este un test frecvent folosit, deşi este nespecific, nu poate pune un diagnostic de precizie, adică nu poate stabili natura sau localizarea inflamaţiei respective, iar pe de altă parte rezultatele pot fi influenţate de numeroşi factori. Totuşi, este o analiză simpla, accesibilă, necostisitoare şi încă utilă în formularea unui diagnostic, mai ales dacă se face împreună cu alte investigaţii sau teste sau orientează ea însăşi în alegerea unor noi investigaţii diagnostice.

Sângele este alcătuit din plasmă şi celule. Determinarea vitezei de sedimentare a hematiilor se bazează pe capacitatea hematiilor (globulelor roşii din sânge) de a se separa de plasma şi a se sedimenta. Concret, dacă se pun câţiva mililitri de sânge întrun tub de sticlă şi este lăsat vasul drept şi nemiscat, hematiile încep să se depună pe fundul acestuia, separânduse astfel două coloane: una la bază formată din hematii şi una deasupra alcătuită din plasmă. Măsurarea se face la o oră şi la două ore, citind cu câţi milimetri a coborât coloana de hematii. Inflamaţia sau cancerele pot produce substanţe care stimulează hematiile să se aglomereze, astfel încât se formează mase celulare care au densitate mai mare şi din această cauză se vor lăsa mai repede la fund, iar VSH-ul va fi mai mare.

Valorile normale pot varia, între 3-10 mm la o oră şi 5-15 mm la două ore pentru bărbaţi şi 6-13 mm la o oră si 5-20 mm la două ore pentru femei, 0-10 mm la o oră pentru copii.

Valori crescute ale VSHului se înregistrează în sarcina (începând din luna a patra), dar şi în complicaţiile acesteia (de exemplu, preeclampsia), odată cu înaintarea în vârstă, în anemii. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi în infecţii bacteriene sau virale, începând cu cele mai banale, ca un simplu abces dentar, până la unele grave ca septicemia sau infecţii ale valvelor inimii, dar şi în diferite infecţii urinare, osoase, respiratorii, pneumonii, infecţii ale tractului digestiv, infecţii genitale etc. De asemenea, VSH-ul creşte în boli inflamatorii cronice ca lupus, poliartrita reumatoidă, reumatism articular acut, boala Graves (afectare de natură autoimună a tiroidei), inflamaţii ale vaselor de sânge (arterită cu celule gigantice), etc. De asemenea, este ridicat în cancere, leucemii, limfoame,mielom multiplu.

Valori mici se înregistrează în boli hepatice grave, policitemie (afecţiune caracterizată prin creşterea numărului de hematii), leucocitoză (creşterea numărului de leucocite în sânge) sau cazul unor valori mari ale glicemiei. Unele medicamente pot şi ele influenţa rezultatul testului (anticonceptţonale, unele antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice, antiaritmice, vasodilatatoare sau bronhodilatatoare etc.), de aceea, informaţi medicul în legatură cu toate medicamentele pe care le luaţi în acel moment.

Sursa: jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.