Analize ce trebuie efectuate anual de femei

Prevenirea sau profilaxia unei boli este cu mult mai benefică în comparație cu tratarea ei. De acest adevăr ne aducem aminte însă doar când ajungem la doctor. Medicul de familie trebuie să vă programeze la examinările clinice, dar și la controalele paraclinice – analize de laborator și alte investigații – în funcție de: sex, vârstă, alte boli avute în trecut, antecedente ale familiei și de factorii de risc la care sunteți expusi zilnic. Pentru că anumite boli afectează într-un procent mai mare femeile și pentru că riscul unor afecțiuni este atât de mare, în cadrul rubricii Pagina Pacientului vă prezentăm unele analize care trebuie efectuate anual de femei, pentru a preveni sau a diagnostica preoce posibile afecțiuni.

Glicemia, nivelul de glucoză din sânge, este o analiză care trebuie repetată anual după 50 de ani, vârstă la care apare cel mai frecvent diabetul zaharat. Însă nu numai după această vârstă trebuie să fim atenți la valorile glicemiei. Persoanele cu părinți sau frați care suferă de diabet trebuie, de asemenea, să-și controleze glicemia începând cu vârsta de 30-40 de ani. Semnele care ar trebui să vă trimită către o analiză a zahărului din sânge sunt poliuria – urinarea abundentă, peste 2-3 litri în 24 de ore -, polidipsia – setea și consumul excesiv de lichide, chiar și în sezonul rece – și pierderea în greutate.

Colesterolul și trigliceridele trebuie incluse și ele în analizele de rutină. Verificarea colesterolului, atât a celui „bun” – HDL, cât și a celui „rău” – LDL, dar și a trigliceridelor este importantă deoarece avertizează asupra unor posibile probleme cardiovasculare precum și asupra unor boli ale ficatului. Cele trei analize de sânge ar trebui făcute la fiecare cinci ani până la 45 de ani și anual după această vârstă.

Depistarea unor carențe este esențială în realizarea acestor analize. Vorbim aici de carențele de calciu – trebuie investigat atât calciul total, cât și cel ionic, iar cel din urmă trebuie să nu aibă valori minime sau mai mici decât intervalul sugerat. La fel de importante sunt de depistat și carențele de magneziu, frecvente întâlnite în rândul persoanelor cu o dietă bogată în proteine, produse semipreparate și alimente procesate. Simptomele acestei carențe sunt dureri în diverse zone, anxietate și nervozitate, palpitațiile, schimbările de comportament și somnolența.

La Galați, regăsim următoarele prețuri la analize medicale: Clinica Sante cu 191 de lei setul de analize, Clinica Synevo – 188 de lei, Clinica Romar – 171 de lei, Clinica Sanavita cu 155 de lei și Clinica Protest – 150 de lei. La Clinica Total Diagnostic analizele costă 146,1 lei, la Clinica Real Medical – 125 de lei, la Clinica Irina – 114 lei iar la Clinica MedicoTest – 108 lei.

În cadrul aceluiași set de analize este recomandat să evaluați funcțiile aparatului urinar: creatinină serică, urea și acidul uric, precum și evaluarea funcției hepatice și a vezicii biliare. Sumarul de urină poate arăta existența unei infecții urinare, a calculilor sau a altor patologii iar pentru evaluarea funcției hepatice, cele mai folosite teste sunt: bilirubina, transaminazele, fosfataza alcalină, gama glutamiltranspeptidază, determinarea proteinelor plasmatice, amoniacul sanguine și lipidele plasmatice.

Ciurea Georgiana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.