Insolația sau când corpul se încălzește excesiv

Insolația sau hipertermia este cea mai gravă tulburare datorată căldurii, o urgență medicală presantă pentru că ea poate pune în pericol viața celui insolat și/sau poate cauza complicații majore pe termen lung.

Insolația ne poate tulbura liniștea vacanței atât de așteptată și apare după expunerea îndelungată la razele solare pe timp de caniculă. Se instalează mai rapid atunci când temperatura ridicată a mediului înconjurător este însoțită de umiditate crescută, insolația fiind produsă de razele ultraviolete B. Factorii care conduc la apariția insolației sunt: activitatea fizică intensă, expunerea directă la razele solare (mai ales a capului), îmbrăcămintea groasă și deshidratarea. De fapt toți acești factori împiedică organismul să se poată „răcori” singur (prin intermediul transpirației).

Insolația are următoarele simptome: oboseală, slăbiciune, dureri de cap, amețeală, greață, vomă și uneori diaree. Este posibil, de asemenea, să intervină starea de leșin, confuzie și chiar delir. Respirația este dificilă, iar inima bate in ritm accelerat (tahicardie). De obicei, când apare insolația, persoana are o temperatură de cca. 40 de grade și nu mai transpiră.

Cum sa prevenim neplăcerile?

Prevenirea insolației se face prin acoperirea capului cu o pălărie sau șapcă, iar expunerea la razele solare se va face sub umbrela de soare. Este bine ca această expunere să fie evitată între orele 11 – 17, atunci când puterea ultravioletelor este mai mare ca și efectul lor nociv. Nu trebuie consumate băuturi alcoolice în timpul caniculei. Sunt indicate haine în culori deschise, din materiale naturale gen in, bumbac, mătase naturală. Pe cât posibil se va evita efortul fizic prelungit (de genul întrecerilor sportive).

Cum tratăm insolația?

Daca s-a produs insolația, bolnavul trebuie în primul rând dus la umbră sau într-o încăpere răcoroasă, ventilată și învelit în cearceafuri ude. Se recomandă aplicarea de comprese reci sau pungi cu gheață pe frunte și la încheieturile mâinilor. O ameliorare a simptomelor se produce dacă se administrează pacientului lichide relativ reci (1,5 litri în 2 ore) și după caz antialergice sau antitermice. În cazul în care nu răspunde la tratamentul obișnuit sau în cazul unei evoluții severe de la început, pacientul trebuie transferat la cea mai apropiată unitate sanitară pentru aplicarea tratamentului specializat.

Sursa: www.farmaciata.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.