Mi-e frică de dentist!

Şi dumneavoastră? Dar aţi încercat vreodată să găsiţi o explicaţie acestor temeri? Cât e raţional şi cât e emoţional în această afirmaţie?

De cele mai multe ori, când cineva aude de mersul la dentist, se simte cuprins de o senzaţie de nelinişte sau chiar de panică. De ce? Pentru că lăsând la o parte eventualele experienţe anterioare neplăcute prin care trece fiecare pacient în parte există frica faţă de ceva necunoscut. Cei care nu au fost niciodată sunt speriaţi de necunoscutul imaginar alimentat de cele auzite de la alţii, iar cei care au mai trecut pragul unui cabinet dentar sunt familiarizaţi cu imaginea unor intervenţii chiar dacă în timpul acestora stau cu ochii închişi şi cu gândul în altă parte. Aşadar cum trebuie să fie o primă consultaţie sau un început de învingere treptată a „fricii de dentist”?

Prima etapă a consultaţiei este discuţia propriu-zisă cu medicul dentist. Pacientului i se pun întrebări cu privire la motivul adresării la medic, starea generală de sănătate, după care se face o examinare locală cu instrumentarul medical care nu este deloc dureroasă şi nici deranjantă a dinţilor, gingiilor, lucrărilor,etc.

Medicul stabileşte un plan de tratament personalizat şi se discută modalităţile tratamentului şi costurile exacte a acestuia. Este foarte important să informăm pacientul asupra a ceea ce urmează să i se lucreze şi să i se explice manevrele efectuate de medic.

O altă problemă o constituie experienţele personale sau ale celor din jur. Cine n-a auzit poveşti despre medici cu „mâna grea”, tratamente dureroase fără anestezie sau extracţii chinuitoare? Dacă aveţi nemulţumiri sau întrebări legate de tratamentul efectuat, încercaţi să discutaţi cu medicul dumneavoastră toate aceste aspecte printr-o discuţie amiabilă şi sinceră. Dialogul sincer şi deschis stă la baza unei bune relaţii medic-pacient dar şi a unui respect reciproc.

Un alt aspect foarte important este când mergem la medicul dentist? În mod normal ar trebui ca încă din copilărie, micul pacient să fie adus la control de către părinţi. De cele mai multe ori din păcate acest lucru se întâmplă doar dacă micuţul are dureri sau dacă părinţii observă ceva ce li se pare în neregula.

Adulţii la rândul lor, apelează de obicei la medic doar atunci când apare durerea. Din păcate, în astfel de cazuri, vor avea de-a face cu intervenţii mai ample, care necesita vizite mai multe şi nu în ultimul rând costuri mai ridicate. Ideal ar fi ca pacientul să meargă la verificări preventive o dată la 6 luni când se face fie un detartraj, fie doar o revizie.

Astfel, problemele apărute în acest interval de timp vor fi mult mai mici, şi se vor rezolva mai simplu şi mai ieftin.

Nu vă temeţi de necunoscut atunci când acesta vă aduce sănătate!

Dr. Valeriu BIVOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.