Melancolia vacanței și emoția primei zile de școală

Zilele încep să se scurteze, frunzele prind nuanţe roşiatice şi nopţile sunt mai răcoroase… din vară şi din vacanţă au mai rămas doar câteva zile. Toamna îşi face discret simţită prezenţa, ca o adevărată doamnă. Luna septembrie înseamnă și un nou început, data de 15 septembrie fiind o zi importantă pentru copii și părinții lor. În sufletele de copii e bucurie pentru revedere sau melancolie după vacanța lipsită de griji? Credem că și una si alta, un amalgam de simțiri.

Cum ne pregătim pentru prima zi de școală?

Copilul trece printr-un oarecare stres în momentul în care conștientizează că trebuie să meargă la școală, în sensul că deja nu se mai poate opune, nu are opțiune. Obligativitatea școlii îi poate speria pe cei mai mulți dintre micuți, însă părinții au un rol important în atenuarea unui posibil discomfort.

Când vorbim despre pregătirea pentru școală, cei mai mulți ne gândim la procurarea rechizitelor, a uniformei, reamenajări mai mici sau mai mari în camera copilului. Și acestea sunt importante, dar și mai importantă este pregătirea copilului pentru a face față unui alt program, mult mai solicitant.

Începerea școlii înseamnă și modificarea programului de somn. Este bine ca schimbarea programului de somn să se facă înainte de începerea școlii, reflexul de trezire la o oră mai devreme să fie deja format când încep cursurile. Este foarte important să se respecte în fiecare seară ora la care copilul se culcă, acesta va adormi mai repede și va avea un somn mai odihnitor. Se vor respecta regulile valabile și pentru adulți, adică o alimentație usoară, camera foarte bine aerisită și activități relaxante înainte de culcare.

Adaptarea la efortul din timpul zilei este la fel de importantă pentru menținerea stocului de energie necesar parcurgerii cu succes a unui an școlar care durează aproximativ 35 de săptămâni. Trecerea de la programul de vacanță la programul de școala să se facă treptat, evitându-se sarcinile suplimentare, supraaglomerarea.

“Ne pregătim de școală” trebuie să aducă în mintea și sufletul copilului emoții pozitive și un “start” bun pentru o cursă cu final fericit.

Sursa: www.anidescoala.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.