Menoragia

Menoragia este termenul medical care descrie menstrele abundente sau sângerările survenite între menstre. Circa 40 ml de sânge menstrual se elimină pe durată medie a menstrei. În mod normal, sângerarea încetează odată ce mucoasa uterului (endometru) este complet înlocuită. La unele femei, menstra este abundentă (peste 80 ml) sau sângerările pot apărea neregulat pe durata ciclului menstrual.

În majoritatea cazurilor, menoragia are cauze necunoscute, însă, apariția acestei afecțiuni poate constitui semnalul de alarmă că sistemul reproducător nu funcționează normal. Cele mai predispuse la menoragie sunt adolescentele, femeile supraponderale și cele aflate la menopauză.

O menstruaţie abundentă poate dura mai mult de o săptămănă şi este adeseori însoţită de dureri constante în abdomenul inferior şi de scurgeri cu cheaguri mari de sânge. Consecinţă a acestei dereglări menstruale este anemia, pe care o putem identifica după senzaţia de oboseală, epuizare, vertij, cefalee, stare generală proastă, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) şi hipotensiune.

La majoritatea femeilor care suferă de menoragie, cauzele rămân necunoscute. Cu toatea acestea, până în acest moment, au fost identificate o serie de potențiale cauze ale menoragiei:

  • tulburările hormonale
  • endometrioza – mucoasa uterului (celulele endometriale) migrează către alte zone ale corpului, cum ar fi, spre exemplu, peretele muscular al uterului
  • infecțiile – cum ar fi cele cu Chlamydia sau boala inflamatorie pelvină (BIP)
  • avortul – atât avortul spontan, cât și cel indus
  • sarcini extrauterine – ovulul fecundat nu se localizeză în uter ci în tuburile falopiene

Tratamentul menoragiei depinde de cauza afecțiunii și nu trebuie administrat decât potrivit indicațiilor medicului specialist. Ca măsuri de autoîngrijire, în caz de menoragie, este indicat să:

  • vă odihniți suficient și să evitați să vă angajați în activități care va solicită excesiv, fizic și psihic.
  • evitați aspirina, dat fiind ca acest anticoagulant poate contribui la intensificarea sângerării.
  • să consumați multe lichide pentru a evita deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale.
  • să luați suplimente de vitamine și minerale care conțin fier, vitamina C, acid folic și vitamina B12.

Sursa: sanatate.flu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.