Micozele plantare

În majoritatea cazurilor este vorba despre epidermofitie – o afecțiune provocată de ciuperci cu localizare la bolta picioarelor, spațiile dintre degete și la unghii. Se poate prezenta sub forma unor vezicule care conțin la început un lichid limpede, ce se poate transforma în puroi, se unesc între ele și se sparg, formând eroziuni dureroase (forma umedă) sau sub forma uscată, adică îngroșări ale stratului cornos și pete formate prin dispariția pielii, delimitate. Se mai cunoaște sub denumirea de „picior de atlet” și este produsă de ciuperci microscopice.

SIMPTOME
Mâncărimi locale, însoțite de desprinderea pielii și persistența unui miros neplăcut al picioarelor. Crăpăturile, iritațiile locale, înroșirea pielii și infecțiile bacteriene pot fi prezente. Unele forme pot cauza bășici gălbui pe tălpile și pe părțile laterale ale labelor picioarelor. Bucăți de piele moi, descuamate, de culoare roșiatică sau gri-albicioasă, în special între degetele de la picioare.

CAUZE
Vremea caldă, umezeală și pantofii care nu lasă picioarele să respire se numară printre cauzele frecvente ale afecțiunii.

PROFILAXIE

  • Spălați-vă pe picioare de 2 ori pe zi, și ștergeți-vă bine, pentru a nu lăsa zona umedă
  • Periați insistent unghiile insistând pe porțiunea dintre degete, deoarece acestea adăpostesc miceliile minusculelor fungi care produc micoza.
  • Deoarece agentul patogen se transmite de la om la om și indirect prin rufărie, ciorapi, se recomandă ca aceste obiecte să fie de uz strict personal. Ciorapii este indicat să fie din bumbac, deoarece fibrele naturale absorb umezeala.
  • Este de asemenea indicat să se poarte încălțăminte cu orificii care lasă piciorul să respire.
  • Se impune o igienă riguroasă a pielii picioarelor, schimbarea zilnică a ciorapilor sau chiar a încălțămintei. Încălțămintea se va putea zilnic dezinfecta cu o soluție de formol sau acid acetic (oțet).

TRATAMENT
Pe perioada inflamației se vor face băi de picioare cu ceaiuri de: cimbru, gălbenele, musețel, nalbă, nuc, rostopască, usturoi.

Sursa: www.rasfoiesc.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.