Interviu dr. Dumitru Mărăşescu: Medicul de familie, mare patron sau … nimeni?

Interviu dr. Dumitru Mărăşescu: Medicul de familie, mare patron sau … nimeni?

DUMITRU MĂRĂŞESCU ESTE MEDIC DE FAMILIE CU O VECHIME DE 30 DE ANI ŞI, DIN 2009, ESTE PREŞEDINTE AL ASOCIAŢIEI PATRONATUL MEDICILOR DE FAMILIE DIN GALAŢI.

Interviu realizat de Sofia Stănciulescu

Repere Medicale: De la introducerea cardului electronic de sănătate nu a trecut lună să nu existe sincope în sistem. Care credeţi că sunt cauzele apariţiei acestor probleme şi cum ar putea fi ele rezolvate?

Dumitru Mărăşescu: – Eu cred că principala cauză este incompetenţa celor responsabili, adică CNAS şi Ministerul Sănătăţii. Problemele au apărut din perioada fostului Guvern iar când a fost numit unul de tehnocraţi chiar m-am bucurat că în sfârşit vor apărea lucruri bune, dar m-am înşelat. Un ministru care dă înapoi de fiecare dată când un partid nu e de acord cu ceva, nu e un ministru independent. Ce vreau să subliniez este că sistemul cardului electronic de sănătate este benefic pentru noi, medicii de familie, ne uşurează mult munca. Asta teoretic, pentru că practic, prin problemele care apar în sistem, situaţia se complică. De la CNAS ni se spune că putem lucra şi offline, iar în termen de 72 de ore să ridicăm în platformă serviciul respectiv. Dar eu întreb: dacă nu se remediază problema tehnică în 72 de ore, ce fac? Sunt bun de plată, nu?, pentru că ni se impută serviciile, reţetele! Aşa s-a întâmplat şi în cazul medicilor din Constanţa şi mai nou Tulcea cărora acum li se impută sume uriaşe de 7-11.000 de lei, pentru servicii medicale nedecontate. Mie, unul, dar şi multor altor colegi din Galaţi, de când au apărut aceste cazuri, noi nu mai aplicăm offline, când nu merge sistemul. Ne este frică deoarece am putea fi traşi la rspundere pecuniar, iar sumele nu sunt deloc mici. Pacienţii înţeleg, să ştiţi, vin a doua zi, când revine sistemul.

Repere Medicale: Legat de cauzele căderii sistemului, preşedintele CNAS a recunoscut faptul că în prezent nu mai există un contract de mentenanţă pentru sistemul electronic. Pe de altă parte, acesta spune că problemele ar apărea şi din cauză că medicii de familie folosesc alte softuri decât cel oferit, gratuit de CNAS…

Dumitru Mărăşescu: – Total greşit! Şi eu, la fel ca 90% din medicii de familie din ţara asta am optat pentru a ne achiziţiona softuri, de la firme private şi nu am optat pentru sistemul oferit gratuit, de CNAS pentru că nu avem încredere în acel sistem. Softul pe care l-am cumpărat îmi dezvăluie date astfel încât eu să nu greşesc. De pildă, dacă vine un pacient şi îmi cere o reţetă, pot vedea dacă a mai luat o reţetă de la un alt medic şi astfel pot afla dacă mai are sau nu dreptul la medicamente compensate sau gratuite. Ei bine, sistemul oferit de CNAS nu prezintă astfel de date. Pe de altă parte trebuie să spun că eu plătesc mentenanţă 24 de ore din 24 pentru softul cumpărat, iar dacă apar probleme, în câteva minute se remediază. Când însă pică softul CNAS, aşteptăm şi zile întregi. De ce? Nu sunt informatician, nu mă pricep, dar ştiu că aceeaşi firmă care a făcut softul pentru România l-a făcut şi pentru Bulgaria. La ei merge programul foarte bine. Am fost şi în multe ţări şi pot să vă spun că nicăieri nu am văzut probleme ca la noi. La noi e o adevărată bătaie de joc…

Repere Medicale: Teoretic, de la 1 aprilie ar trebui să intre în vigoare noul Contract Cadru (CC) 2016-2017, însă înţeleg că medicii de familie nu au fost consultaţi în legătură cu acesta, motiv pentru care a fost trimisă o scrisoare deschisă către premierul României, Dacian Cioloş, scrisoare semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Dumitru Mărăşescu: – Deşi un contract cadru presupune discuţii între două părţi, la noi contractul cadru ni se impune, mereu. Înţeleg că deja el a fost trimis la Guvern, fără a fi consultaţi. Noi am cerut să participăm la consultări şi aşteptăm un răspuns. Din păcate, am avut experienţe triste şi anii trecuţi. De pildă, în 2015, când am participat la consultări la CNAS, nimic din ce discutasem noi la consultări nu a apărut, publicat, în Monitorul Oficial, aşa că încrederea noastră este din ce în ce mai mică…

Repere Medicale: Care sunt punctele din noul CC pe care medicii de familie ar vrea să le discute?

Dumitru Mărăşescu: – Contrar impresiei generale, nu totul se reduce la bani, deşi vă spun că bugetul alocat este mai mic cu 0,1% faţă de cel din 2015. Dar vorbim şi de alte lucruri. De pildă, sancţiunile. Se prevăd penalizări de 10-20% şi desfacerea contractului de muncă mult prea uşor. Lucrurile ar trebui nuanţate funcţie de greşeala făcută, de prejudiciul creat. Poate este un medic care a greşit, OK. Dar dacă un medic nu a reuşit, de pildă, să aplice în sistemul electronic, de ce să îi aplici 10% penalizare, pe lângă faptul că nu i se decontează serviciile respective? E vina lui? Nu e normal!

Repere Medicale: Odată cu modificarea Codului Fiscal au apărut obligaţii de plată suplimentare şi pentru medicii de familie, acele impozite pe cabinete. Noul CC prevede sume suplimentare care ar putea reechilibra balanţa financiară?

Dumitru Mărăşescu: – Nu, deşi îmi spun colegii care au cabinete proprietate privată că plătesc impozite extreme de mari. Adică dacă anul trecut plăteau impozit de 200 de lei, acum plătesc până la 4.000 de lei. Vă daţi seama ce diferenţă? Şi cei care au cabinete în concesiune înţeleg că vor plăti impozit pe clădire şi teren, deşi nu este corect, deoarece e vorba de chiriaşi, nu de proprietari. Deci, când e să plătim impozite la stat suntem mari patroni, dar când ni se cuvine ceva, suntem nimeni, adică suntem o struţo-cămilă… Apoi, prin CC se alocă o sumă totală din care medicul de familie trebuie să asigure plata facturilor, utilităţilor – că a crescut preţul la gaze, energie electrică -, personalului, mentenanţei etc. Vorbim de creşteri salariale de 25% în sistemul sanitar. Păi dacă eu măresc salariul asistentei cu 25% închid cabinetul şi merg acasă, că nu îmi permit să îl mai ţin deschis. Din estimările noastre, cu cheltuielile din acest an, un cabinet medical va avea în 2016 un venit comparabil cu cel din 2008-2009.

Repere Medicale: Şi ce faceţi într-o astfel de situaţie?

Dumitru Mărăşescu: – Nu mai este un secret că medicii de familie pleacă din ţară. Am colegi care lucrează acum în Franţa şi au venituri de circa 5.000 de euro… Să nu mai vorbim că acolo, cel puţin în localităţile izolate, autorităţile locale oferă facilităţi medicilor de familie – locuinţă, utilităţi, maşină, toate gratuite timp de un an. La noi e invers. Primarii fugăresc medicii de familie, mai ales pe anumite localităţi, aducând, în schimb, medici de peste Prut… De aceea avem şi la Galaţi localităţi în care necesarul de medici de familie este mai mare decât cei care există efectiv.

Repere Medicale: Revenind la negocierile privind Contractul Cadru, dacă nu veţi fi invitaţi la dialog, ce veţi face?

Dumitru Mărăşescu: – Nu vom face grevă, nu vom ieşi cu topoare şi bâte în stradă, dar am putea să nu semnăm contractul. Venim la cabinet, vine pacientul, este preţul pe uşă, chitanţa e pe masă, te consult, plăteşti, eşti asiguratul CJAS, te duci la ei! Medicul de familie trebuie să mănânce şi el, să achite toate serviciile, contractele, şi când tragem linie ne întrebăm cum de mai rezistăm? Noi încă sperăm că vom fi chemaţi la consultări. Chiar şi cu o zi înainte de a se aproba CC se pot face modificări, dacă se doreşte acest lucru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.