Prevenirea cariei dentare la copii: sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare

Dacă sunteți hotărâți să vă protejați copilul dumneavoastră de aparțtia cariilor la dințișorii de lapte trebuie să știți că există o cale sigură de a preveni acest fenomen. Datorită faptului că dinții de lapte sunt mai vulnerabili și mai sensibili decât dinții permanenți ai unui adult se impune o atenție deosebită îngrijirii și prevenirii apariției cariilor dentare care pot duce atât la dureri insuportabile cât și la afectarea stării generale a copilului.

Special pentru copii a fost concepută o metodă eficace și nedureroasă, eficientă în prevenirea cariilor numită sigilarea fosetelor care îi poate ajuta pe micuți.

Aceasta previne apariția cariilor cu 70% și este o metodă de profilaxie specifică foarte eficientă efectuată în cabinetul stomatologic.

Sigilarea dintelui este o intervenție nedureroasă care nu presupune efectuarea anesteziei și nici folosirea frezelor. Este o tehnică foarte ușor de aplicat la copii fiind foarte bine tolerată de aceștia. Condiția obligatorie necesară pentru această
intervenție este ca dinții ce urmează să fie sigilați să nu prezinte nici un semn de carie.

Sigilarea constă de fapt în umplerea șanțurilor și fosetelor dentare cu un material sigilant ce eliberează fluor și stopează procesul carios în acel loc. Metoda este indicată atât pentru molarii temporari (vârsta 3-4 ani) cât și pentru molarii permanenți (6-8 ani) pentru primul molar și 11-12 ani pentru al doilea molar și premolarii între 9-12 ani.

Aceasta este metodă folosită pe larg în cabinetele din occident și este din ce în ce mai mult utilizată și de profesioniștii din branșă de la noi. Foarte frecvent părinții informați solicită această intervenție medicului dentist pentru a proteja
copilul de eventuale probleme dentare. Eficiența sigilării poate fi periodic îmbunătățită prin reparația sigilantului care se poate fisura sau sparge din cauza uzurii, dar acesta se poate completa cu ușurință fără deteriorarea structurii existente.

Părinții trebuie să urmărească efectuarea periajului corect și măsurilor de igienizare. Recomandăm verificări periodice la 6 luni și supravegherea eficienței sigilării. Dăruiții copilului dumneavoastră șansa de a avea o dantură sănătoasă!

DR. Valeriu Bivol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.