Ce trebuie să știm despre tratamentul anticoagulant oral? (II)

Specialist: Dr. Lucica Grigorică

În timpul tratamentului cu anticoagulante pot apărea mici sângerări nazale sau gingivale, uneori mici echimoze (vânătăi) cutanate care, în majoritatea cazurilor, nu impun reducerea dozelor de trombostop sau sintrom. Trebuie însă să vă prezentați urgent la medic dacă apar sângerări mai importante: sângerare importantă din nas, vărsătură cu aspect de ”zaț de cafea” sau vărsături cu sânge, scaune negre ca păcura sau cu sânge, echimoze (vânătăi) de dimensiuni mari
sau numeroase care apar spontan, urină cu sânge sau dacă în timpul tratamentului suferiți un traumatism în zona capului sau un traumatism muscular (chiar fără semne vizibile de sângerare).

În timpul tratamentului cu ACENOCUMAROLUL (TROMBOSTOP SAU SINTROM) se interzic manevrele sângerânde (extracții dentare, injecții intramusculare, operații). În aceste situații se opreste tratamentul cu ACENOCUMAROLUL (TROMBOSTOP SAU SINTROM) cu cel puțin 48 de ore înainte și se va administra heparină în dozele și pe perioada recomandată de medicul curant. Sunt permise injecțiile intravenoase și subcutanate.

Valorile INR pot varia uneori foarte mult deoarece ACENOCUMAROLUL (TROMBOSTOP SAU SINTROM) interacționează cu foarte multe alimente și medicamente. Antiagregantele (aspirina, clopidogrel, ticagrelor) și antiinflamatoriile
(diclofenac, fenilbutazona, ketonal, ibuprofen, naproxen, derivate de cortizon etc) administrate concomitent cu acenocumarolul cresc riscul de sângerări, de aceea se recomandă evitarea lor sau administrarea cu mare prudență și întotodeauna cu aviz medical. De menționat că și multe vitamine și suplimente naturiste pot influența valorile INR. Legumele bogate în vitamina K (varză, spanac, broccoli, andive, conopida, nap) scad valoarea INR în timp ce legumele
sărace în vitamina K pot contribui la creșterea valorii INR (fasole verde, cartofi, mazăre, piper, vinete, roșii, țelină, morcovi). Afinele și sucul de afine consumate în cantitate mare pot crește INR. Aceasta nu înseamnă că trebuie să renuntați la aceste alimente care de altfel sunt foarte sănătoase. Vă recomandăm însă să aveți o alimentatie echilibrată care să conțină ambele tipuri de alimente, pentru a evita variațiile mari ale INR.

În cazul în care sunteți însărcinată sau vă doriți un copil și necesitați tratament anticoagulant trebuie să discutați urgent cu medical dvs deoarece tratamentul anticoagulant cu acenocumarol poate fi nociv pentru făt. În această situație se va opta pentru un alt tip de tratament anticoagulant.

Nu uitați că întreruperea tratamentului anticoagulant poate agrava mult afecțiunea dvs. Din acest motiv vă recomandăm ca oprirea temporară sau definitivă a acestui tip de tratament să se facă numai cu aviz medical. Dacă plecați o perioadă
mai îndelungată asigurați-vă ca aveți rezerve de medicatie la dvs și că în zona în care mergeți există un laborator medical unde să puteți face INR. Nu uitați să vă prezentați cu valoarea INR la medic conform programării!

În ultimii ani au apărut anticoagulante orale noi care au mai puține interacțiuni medicamentoase și alimentare, debut mai rapid al efectului anticoagulant și care nu mai necesită monitorizarea tratamentului prin INR. Alegerea acestui tip de tratament se va face în funcție de afecțiunea pentru care este recomandat, în funcție de celelalte boli asociate (mai ales renale și hepatice), și nu în ultimul rând ținând seama de posbilitățile financiare ale pacientului, anticoagulantele de ultimă generație fiind mai scumpe decât cele folosite în mod curent.

Vă recomandăm să urmați tratament anticoagulant doar la indicația unui medic. Acest tip de medicație are numeroase beneficii, dar și unele riscuri de aceea trebuie să urmați întotodeauna sfaturile medicului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.