Remedii naturiste în ciroza hepatică

CIROZA HEPATICĂ ESTE O ÎMBOLNĂVIRE CRONICĂ A FICATULUI, CONSTÂND DIN INFLAMAREA ŞI LEZAREA ȚESUTULUI CONJUNCTIV

CIROZA HEPATICĂ ESTE O ÎMBOLNĂVIRE CRONICĂ A FICATULUI, CONSTÂND DIN INFLAMAREA ŞI LEZAREA ȚESUTULUI CONJUNCTIV, CU EVOLUȚIE PROGRESIVĂ SPRE MODIFICAREA STRUCTURII FICATULUI ŞI SCLEROZAREA ȚESUTURILOR ÎN BENZI. BOALA CONTINUĂ SPRE ATROFIERE, DIN CAUZA DISTRUGERII MORFOFUNCȚIONALE A UNEI PĂRȚI DIN CELULELE HEPATICE ACTIVE ŞI ÎNLOCUIREA LOR, TREPTATĂ, CU ȚESUT FIBROS. FICATUL PIERDE CAPACITATEA DE CONVERSIE A LIPIDELOR ŞI DE NEUTRALIZARE A TOXINELOR SAU A MEDICAMENTELOR PĂTRUNSE ÎN FICAT. 

REMEDII NATURISTE

În tratamentul cirozei hepatice este indicat consumul, sub formă de infuzie sau decoct din plante medicinale, de obligeană, cimișir, rosto- pască, cicoare, anghinare, zburătoare, pufuliţă, căti- nă albă, sunătoare, salvie, armurariu, păpădie, ventrilică.

Alte tratamente constau din comprese calde în zona ficatului, cu tinctură suedeză și oţet diluat, cataplasme pe abdomen cu ridichi rase sau frunze de varză strivite sau cataplasme cu argilă, pusă călduţă, în strat subţire, pe regiunea hepatică, seara, ţinându- se toată noaptea.

SUCURI DE FRUCTE, CEREALE ŞI PRODUSE LACTATE, ALIMENTE DE BAZĂ ÎN REGIMUL ZILNIC

Ţinând seamă de consecinţele nefaste ale alterării funcţiilor ficatului, este necesară aplicarea unei terapii energice, bine controlate, în care alimentaţia dietetică ocupă un loc deosebit de important, mai ales că bolnavul manifestă o lipsă acută a poftei de mâncare. Se va ţine seama de formele clinice ale cirozei și de complicaţiile apărute.

În crizele de ciroză hepatică se începe cu câteva zile de repaus obligatoriu la pat și regim de protecţie cu lichide. Se continuă cu un regim alimentar complet (aproximativ 45 cal/kg corp pe zi), bogat în proteine și vitamine. Necesarul proteic este recomandat sub formă de lapte, produse lactate și cereale, mai ales seminţe germinate de orz și grâu, ţinând seama că bolnavul metabolizează foarte greu proteinele animale. Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarină, untdelemn și puţin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-400 g/zi.

Nu se va neglija necesarul de vitamine, atât hidrosolubile, cât și liposolubile, precum și sărurile minerale, care măresc vitalitatea organismului și reglează metabolizarea alimentelor consumate.

Recomandare: consumaţi alimente care stimulează funcţia hepatică!

În ciroza hepatică compensată sunt recomandate alimente cu efect de stimulare a funcţiei hepatice: fructe – agrișe, cireșe, vișine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupăr (10-15 fructe proaspete zilnic) și o cură de lămâi proaspete, îndulcite cu miere de albine; legume – fasole păstăi, tomate, ardei, dovlecei, morcov, vinete, spanac, salată, varză crudă și ridichi; sucuri din legume proaspete – morcov, sfeclă roșie, varză, ridichi negre, castraveţi, precum și suc din orz verde (câte o jumă- tate de pahar dimineaţa și seara).

Cura de fructe, legume și sucuri va dura minimum două luni. Alte alimente admise pentru consum sunt: carnea slabă de vită, viţel sau pasăre, rasol din pește alb, brânză proaspătă de vaci, urdă dulce, caș dulce, iaurt, smântână proaspătă, albuș de ou, untdelemn, pâine albă veche de o zi, paste făinoase rafinate, budinci, compoturi și condimente aromate (cimbru, mărar, pătrunjel, leuștean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul și de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate.

Alimentaţia zilnică va fracţionată în 5-6 mese, ecare în volum redus, pentru a evita efortul de digestie la care ar supus ficatul și pancreasul.

ALIMENTE INTERZISE

Lista alimentelor interzise începe cu băuturile alcoolice, grăsimile animale încinse, mezeluri, afumături, conserve, prăjeli, sosuri grase, măruntaie, ouă, brânzeturi grase și fermentate, leguminoase uscate, dulciuri concentrate, pâine albă proaspătă și sărată, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolată.

REGIMUL DE VIAȚĂ

Pentru accelerarea vindecării cirozei hepatice se aplică comprese calde, inclusiv parafină, ţinute două ore pe zona toracică dureroasă, folosind săculeţi în care se opăresc flori de fân.

De asemenea, se recomandă aplicarea de cataplasme de argilă sau ceapă cu varză și tărâţe pentru decongestionarea catului (4 foi de varză, 3 cepe, 250 g de tărâţe artă). Acestea se acoperă cu o fașă elastică și se lasă timp de 90 de minute.

Bolnavul va evita eforturile zice prelungite, infecţiile interne și erorile posibile în intervenţiile chirurgicale și în tratamentele medicamentoase. 

Sursa- sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.