Rolul vitaminei E în organism

Numită şi vitamina fertilității, datorită rolului pe care îl are în procesul fertilității, vitamina E face parte dintre substanțele cu o importantă acțiune antioxidantă. Datorită acțiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomandă în tratarea a numeroase boli: scăderea imunității, lupus eritematos diseminat, afecțiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiază biliară, dismenoree, fibrom uterin, astm bronşic, ascită şi altele. Prin acțiunea sa puternic antioxidantă vitamina E este utilă şi în tratamentul epilepsiei.

   Vitamina E reduce considerabil riscul apariției cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigură protecția organismului împotriva dioxidului de azot (smogul), a radiațiilor, chimioterapicelor și a fumului de țigară.
    Vitamina E mărește fecunditatea. Ea intervine în procesul fertilității, stimulând la bărbați formarea spermatozoizilor și asigurând buna desfășurarea a sarcinii la femei.
    Aportul corespunzător de vitamina E scade de patru ori riscul apariției bolii Parkinson. La bolnavii deja afectați de această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetinește procesul de degradare a neuronilor și evoluția bolii. Deficitul de vitamina E determină anemie hemolitică (datorită fragilității crescute a eritrocitelor și scăderii duratei de viață a acestora), afecțiuni neurologice cu evoluție lent progresivă, caracterizate prin ataxie, areflexie, pierderea sensibilității proprioceptive și vibratorii (neuropatii motorii și senzoriale reversibile), distrofii musculare, creșterea cantității de colesterol în ser și în mușchi, precum și instalarea aterosclerozei.
     Carența de vitamina E se întâlnește mai des la bătrâni și la malnutriți cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându-se la tratamentul
parenteral cu vitamina E. Carențele de vitamina E pot apărea în caz de afecțiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc și se manifestă prin: anemie, acnee, greață, afecțiuni cardiovasculare, hepatice și gastrointestinale, diaree, impotență sexuală, leziuni ale aparatului genital feminin și masculine, oboseală musculară și scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.
   Excesul de vitamina E apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), putând conduce la oligospermie, azoospermie în cazul bărbaților, iar la femei involuție ovariană și tulburări ale ciclului menstrual. De asemenea, administrarea excesivă de vitamina E scade absorbția de vitamina K și crește astfel riscul producerii de hemoragii.
   Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporțional cu vârsta și cantitatea de acizi polinesaturați din alimentele consumate, putând fi
asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate și cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E. Doza recomandată zilnică pentru femei este de 8-10 mg pe zi și 11-12 mg în perioada de alăptare, iar pentru bărbați este de 10 mg pe zi.
   Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale și margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuș de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), ficat, unt de arahide.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.