Otita medie acută

   Otita medie acută, infecția urechii medii, este o afecțiune foarte frecventă la preșcolari, incidența ei fiind strâns legată de epidemiile de viroze respiratorii, dar se întâlnește și la adolescenți sau adulți mai ales primăvara și toamna.
   Otitele medii apărute în cursul bolilor infectocontagioase ale copilăriei (rujeola, gripa, scarlatina, varicela, oreionul), sunt o entitate aparte, făcând parte din tabloul clinic specific fiecarei infecții în parte. Au în general o evoluție trenantă și cu complicații mai frecvente, necesitând o atenție particulară din partea medicului pediatru și ORL-ist.

    FACTORII DETERMINANȚI
Sunt reprezentați de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis și mai rar de Pseudomonas aeruginosa și Stafilococcus aureus. Infectarea cu acești microbi se produce în general pe cale aeriană, prin particule infectate împrăștiate în aer prin strănut, tuse, vorbit, dar și prin contact direct cu persoana bolnavă.

   FACTORII FAVORIZANȚI
Pentru apariția otitelor medii infecțioase sunt legați în principal de obstrucția foselor nazale și a rinofaringelui:viroze respiratorii, sinuzite acute, vegetații adenoide („polipii copilului”), deviația de sept nazal, rinita hipertrofică și rinita alergică, polipoza nazosinusală, tumori ale foselor nazale sau ale rinofaringelui. De asemenea, unele condiții generale pot crește riscul apariției otitelor medii, cum ar fi diabetul zaharat, imunitatea scăzută.

  SIMPTOMUL cel mai des acuzat este otalgia (durerea auriculară), care de obicei este bruscă, intensă, pulsatilă și accentuată nocturn. Durerea se ameliorează la căldură locală și la administrarea de antialgice obișnuite. Scăderea auzului la urechea afectată este un alt simptom constant și este ușoară la debut, iar apoi poate deveni moderată, cu variații în cursul aceleași zile legate de strănut și suflarea nasului. Apare și febra mare (39-40C), alterarea stării generale, aceasta fiind mai pronunțată la copil decât la adult.

  TRATAMENTUL se adresează factorului cauzator și mecanismului de producere al infecției otice. Astfel se folosesc antibiotice eficiente pentru germenii care produc otite medii și infecții ale tractului respirator. Dezobstruantele nazofaringiene, sub formă de picături, spray sau aerosoli, sunt la fel de importante ca antibioticul pentru restabilirea funcționalității urechii medii. În cazul în care infecția survine pe un teren atopic se recomandă și un preparat antialergic local sau general. Tratamentul simptomatic, pentru combaterea durerii și febrei, include administrarea de antialgice și antipiretice la nevoie, pe cale generală dar și local, instilații auriculare de soluții anestezice. Incizia membranei timpanice se indică în cazul persistenței sau agravării simptomelor în ciuda tratamentului corect aplicat, sau în cazul apariției complicațiilor, inclusiv în bolile infectocontagioase ale copilăriei (știut fiind că evoluția acestor otite este trenantă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.