Tu ştii de unde este cel mai ieftin să îţi cumperi medicamentele?

Te-ai întrebat vreodată care este diferența între prețul pe care îl plătești la o farmacie pentru un medicament şi cel pe care l-ai putea plăti dacă l-ai achiziționa din altă parte? Care este prețul cel mai apropiat de valoarea sa reală şi care este adaosul comercial?

   Ei bine, vă venim în ajutor! Timp de o zi am intrat în câte o farmacie din lanțurile cele mai cunoscute la nivel național precum Alphega, Dona, Catena, SalviaFarm, sau Unica, dar și în altele locale, precum Farmacia Județeană ce se găsește vizavi de Spitalul Județean, totul pentru a compara prețurile următoarelor medicamente: Smecta, Loperamid, Amrase, Eubiotic și Bilichol. Folosindu-mă de o prescripție de la un medic de familie, m-am dat drept un posibil client și am întrebat care ar fi prețul pe care l-aș plăti pentru medicamentele de mai sus. Rezultatul e unul impresionant.
   Prima farmacie în care am ajuns a fost Alphega, iar pentru medicamentele de mai sus aș fi avut de achitat suma de 67 de lei și 60 de bani: Smecta 14 lei și 40 de bani, Loperamid 11 lei și 20 de bani, Amrase 14 lei, Eubiotic 14 lei și 50 de bani, iar Bilichol 13 lei și 50 de bani. Cea de-a doua farmacie în care am intrat a fost Dona. Aici suma a crescut deja, ajungând la 79 de lei și 40 de bani pentru rețetă, luând în calcul eventualitatea în care aveam card de fidelitate: 16 lei și 20 de bani pentru Smecta, 11 lei și 20 de bani pentru Loperamid, 14 lei pentru Amrase, 25 de lei pentru Eubiotic și 13 lei pentru Bilichol. Urmează farmacia Catena, care nu a avut pe stoc Amrase și pentru care aș fi avut de plătit 57 de lei și 61 de bani: 12 lei și 37 de bani pentru Smecta, 14 lei pentru Loperamid, 17 lei și 71 de bani pentru Eubiotic și 13 lei și 53 de bani pentru Bilichol. Ajunsă în SalviaFarm am primit un refuz când am întrebat cât ar costa fiecare produs în parte, însă în total ar fi trebuit să achit 99 de lei. Ultimul lanț de farmacii în care am intrat a fost Unica. Prețul a fost unul rotund, de 82 de lei dintre care: 16 lei pentru Smecta, 15 lei pentru Loperamid, 13 lei pentru Amrase, 20 de lei pentru Eubiotic și 16 lei pentru Bilichol.

    Înainte să plec, am văzut în capătul străzii încă o farmacie, una care nu era plină de reclame care mai de care mai îmbietoare, însă care avea un semn pe care scria „Cele mai mici prețuri din oraș” sau ceva asemănător. Intrigată de afirmația pe care am citit-o, având deja lista cu prețurile pe care majoritatea farmaciilor la nivel național le cer pentru medicamentele enumerate, am decis să intru și aici și să verific cât de adevărat este. Țin să vă spun că nici ei nu aveau pe stoc Amrase, însă pentru celelalte medicamente, suma totală pe care aș fi avut-o de achitat este de 48 de lei și 16 bani: 9 lei și 80 de bani pentru Smecta, 5 lei și 50 de bani pentru Loperamid, 20 de lei și 20 de bani pentru Eubiotic și 11 lei și 80 de bani pentru Bilichol.
Dintre toate medicamentele, cel mai puțin costisitor a fost Loperamidul, iar cel mai scump a fost de departe Eubiotic. Țin să menționez că de către fiecare farmacist în parte am fost tratată în mod adecvat, politicos, cum sunt tratați de altfel toți clienții care le trec pragul.
   În final, sper că v-am ajutat să va faceți o idee despre piața medicamentelor din România, dar mai important, la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.