Torticolis (gât strâmb)

  Torticolis, cunoscut și sub denumirea de ”gât strâmb” reprezintă contractura sau rigiditatea mușchilor gâtului, fiind, de obicei, caracterizat prin durere și dificultăți de mișcare a gâtului, mai ales atunci când persoana afectată încearcă să întoarcă capul spre lateral. Torticolis poate fi, de asemenea, însoțit de o durere de cap, dureri de gât, dureri de umăr și/ sau dureri de braț . Persoana afectată e nevoită să se întoarcă astfel cu întregul corp, când încearcă să se uite în lateral sau în spate.

   Cea mai frecventă cauză a unui „gât strâmb” este încordarea musculară sau o entorsă (răsucire, luxație) a țesuturilor moi (tendoane, ligamente), în special a mușchiului levator al omoplatului, situat în partea din spate și partea laterală a gâtului, fiind predispus la accidentări. ”Gâtul strâmb” poate fi provocat de activități obișnuite care sunt făcute zilnic, cum ar fi să dormi cu gâtul într-o poziție care ține mușchii gâtului încordați, orice activitate care implică rotirea capului, în mod repetat, de pe o parte pe altă, cum ar fi în timpul înotului, de o poziție incomodă la calculator sau de orice mișcare bruscă sau forțată a gâtului. „Gâtul strâmb” poate să fie, de asemenea, și simptom al unei boli, precum meningita, sau a unor leziuni la coloană.

  Tratament pentru torticolis
Primul gest
• repaus fizic
• te adresezi medicului, în vederea stabilirii tratamentului.

  Cum te pregătești pentru vizita la medic?
Dacă suferi de torticolis persistent, mergi la medicul de familie sau la un medic specialist.

  Ce poți face?
• notează-ți simptomele pe care le ai și descrie-le în detaliu
• notează-ți informațiile legate de eventualele afecțiuni de care suferi tu sau suferă membrii familiei, care pot conta în evaluarea unor potențiale riscuri
• fă o listă cu medicamentele pe care le iei, chiar dacă sunt vitaminte, suplimente eliberate fără rețetă
• notează-ți întrebări pe care să i le adresezi medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.