Trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un virme numit Trichinella Spiralis. Principalele gazde ale acestui parazit sunt animalele care trăiesc în preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (pisicile şi câinii) şi porcii.

 

Cum se infestează porcii?

Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumând resturi de carne de porc infestată, nesterilizată, şobolani vii sau cadavre de şobolani infestaţi, cadavre de câini sau pisici infestate, cadavre şi resturi de animale sălbatice infestate vânate şi păsări oferite ca hrană chiar de către oameni.

 

Trebuie menţionat faptul că, atât la porc, cât şi la celelalte animale menţionate mai sus boala nu se manifestă, de obicei, prin semne clinice sesizabile, iar parazitul cât şi larvele acestuia nu se vâd cu ochiul liber.

 

Cum se îmbolnăveşte omul?

Omul se îmbolnăveşte consumând carne de porc, nutrie, mistreţ sau urs insuficient friptă sau fiartă sau preparată crudă, sărată, afumată. În această situaţie, calea de intrare a parazitului în corpul omului se face pe cale digestivă. Ca localizare – în prima perioadă, parazitul se găseşte în intestin (ca parazit adult); în a doua perioadă a bolii, larvele sunt răspândite pe cale sanguină, în organism, îar în a treia perioadă larvele se fixează în diferiţi muşchi.

 

Cum preîntâmpinăm boala?

Pentru a preîntâmpina cazurile de îmbolnăvire la om, deţinătorii de porci au următoarele obligaţii:

 

– În toate cazurile când taie porci, pentru consum familial sau pentru consum public, nu pot face această operaţie fără anunţarea prealabilă a circumscripţiei sanitar veterinare teritoriale în vederea efectuării examenului sanitar-veterinar, după care se face examenul trichineloscopic.

– Examenul trichineloscopic este obligatoriu şi pentru carnea de mistreţ, urs şi nutrie.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu să se repete pentru carnea şi produsele de carne de porc, mistreţ, urs şi nutrie aduse în pieţe sau alte locuri autorizate, indiferent dacă au fost examinate sau nu la locul de origine.

– Carnea, organele şi subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date în consum şi, sub directa supraveghere şi răspundere a organelor sanitar-veterinare vor fi distruse prin ardere sau denaturare şi îngropare.

– Trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea instituirii lui după infestare.

 

Sursa: www.click.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.