Deficit de Vitamina B12? Cum se manifesta și care e soluția.

Zilnic, organismul uman are nevoie de vitamine și minerale pentru buna sa funcționare. Cea mai sigură și la îndemână sursă o reprezintă alimentele, care trebuie alese cu deosebită grijă. Lipsa multora dintre vitamine și minerale poate provoca adesea boli grave, așa cum se întâmplă în cazul carenței de vitamina B 12, numită și cobalamina.
Deși, în fiecare zi omul are nevoie de o cantitate infimă de vitamina B12, doar trei milionimi dintr-un gram, deficitul acesteia în organism produce tulburări nervoase, dereglări psihice, oboseală cronică însoțită de lipsa de concentrare, stres, insomnie, o poftă de mâncare exagerată sau lipsa anormală a poftei de mâncare, nervozitate.Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală: ficat, carne, ouă, produse lactate, cu excepția untului. În stridii, crustacee și crabi se află, de asemenea, multă vitamina B12, dar și în drojdia de bere, drojdiile fiind cele care sintetizează vitaminele din natură.Studii recente au evidențiat faptul că varza murată este singurul aliment vegetal care conține vitamina B12. Se recomandă ca alimentele bogate în vitamina B12 să nu fie consumate toate la o singură masă, ci împărțite pe toata durata zilei. În farmacii se găsește vitamina B12 sub formă de fiole sau tablete. De asemenea, se poate preveni deficitul de vitamina B12 consumând regulat drojdie de bere sau varză murată, sub formă de salată.
Trebuie să se știe că vitamina B12 înseamnă energie, optimism, poftă de viată, rezultate bune în activitatea de fiecare zi, cu alte cuvinte, sănătate fizică și mintală excelentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.