Tomografie dentara moderna / CBCT Versus Radiografie dentara digitala

Tratamentele endodontice actuale presupun curatarea canalelor, decontaminarea si sigilarea acestora cu materiale biocompatibile, dupa vizualizarea reală a structurii interne a dintilor pe baza unei investigatii 3D- Tomografie/ CBCT. Spre deosebire de clasica radiografie, care oferă o imagine bidimensională, computer tomograful cu fascicul conic (CBCT) ne relevă o imagine tridimensională și completă a anatomiei radiculare, a osului  și a structurilor inconjuratoare.

    Examenul radiologic clasic este indispensabil unui diagnostic endodontic precis, insă radiografia clasică este expresia bidimensională a unei realităţi tridimensionale, ignorând informaţiile obţinute cu privire la poziţia dintelui pe arcadă, migrarea acestuia, raportul acestuia cu structurile anatomice din vecinătate (sinus maxilar, canal mandibular, gaura mentonieră, fose nazale), fiind relative din cauza incidenţei radiografiei.

    Anatomia interna a dintelui (forma și dimensiunea camerei pulpare, numărul de rădăcini și uneori de canale, curburile) nu poate fi vizualizata în mod corect pe o radiografie, având în vedere suprapunerile structurilor anatomice si distorsiunea geometrică.  În cazul dinţilor cu mai multe rădăcini, este imposibilă eliminarea completă a distorsiunilor geometrice, astfel că rădăcinile divergente vor avea sigur un grad de distorsiune, mai ales în zona maxilară posterioară, unde gasim o anatomie variata a structurii interne a dintelui si accesul cu instrumentar este dificil.

 TOMOGRAFIA COMPUTERIZATĂ ENDO (CBCT) aduce vantajele fasciculului conic în câmp îngust deoarece vizeaza limitarea zonei iradiate și deci o cantitate mai mică de radiaţii, imagini cu rezoluţie mai bună și timp mai redus.

   Societatea Română de Endodonţie recomandă utiizarea CBCT-ului în endodonţie datorita anatomiei endodontice complexe existente.  CBCT-ul este folosit nu numai pentru evidenţierea anatomiei interne endodontice , ci și pentru estimarea lungimii canalelor radiculare și pentru determinarea relaţiei dinţilor cu structurile învecinate.  Informaţiile despre prezenţa uneia sau a mai multor rădăcini și despre curburile rădăcinilor orientează spaţial medicul dentist.

   CBCT-ul, prin reconstrucţii tridimensionale, reușește să ofere o imagine similară cu cea a dintelui ex-vivo.  Se pot obţine informaţii precise despre numărul rădăcinilor și al ca nalelor, forma, secţiunea, curburile, volumul canalelor radiculare, canalele calcifi cate, canalele omise și se poate aprecia relaţia cu structurile învecinate. Se pot decela toate canalele radiculare, inclusiv cele înguste şi anastomozele. Sensibilitatea și specificitatea examenului CBCT au fost demonstrate a fi net superioare radiografiilor. Centrul de Radiologie Digitala Unident va pune la dispozitie cele mai moderne investigatii radiologice si asigura medicilor dentisti training in vederea interpretarii acestora.

  ADRESA : STR. Constructorilor nr. 1 A – Tiglina II, Galati                      www.radiologie-unident.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.