MELANOMUL MALIGN

Melanomul este un tip de cancer care se dezvoltă in melanocite, celule pigmentare prezente în piele. Acesta poate fi mult mai grav decât alte forme de cancer de piele, întrucât se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastaze) și poate cauza complicații serioase și chiar deces.

Deoarece majoritatea melanoamelor apar pe piele în locuri unde pot fi văzute, bolnavii sunt primii care pot detecta majoritatea melanoamelor.

Depistarea și diagnosticarea precoce sunt cruciale. Cu cât este constatat mai devreme, cu atât cresc posibilitățile ca melanomul să poată fi vindecat prin intermediul intervențiilor chirurgicale minore.

Cauza principală a melanoamelor este expunerea la soare. Razele soarelui conțin raze ultraviolete (UV) care pot afecta pielea. Chiar și sursele de lumina artificiala (cum ar fi lămpile solare) pot amplifica riscul declanșării cancerului de piele.

Melanoamele pot fi prezente oriunde pe corp, dar mai ales pe spate, picioare, brațe și fata.

Primul semn al prezenței unui melanom este apariția unei alunițe noi sau o modificare a uneia deja prezentă. O modalitate bună de a face diferența dintre o alunița normala și un melanom este de a folosi sistemul de verificare ABCDE:

  • A – asimetria – cele doua părți ale melanomului vor fi diferite și vor avea forma neregulată
  • B – bordura sau marginea – spre deosebire de o alunița normală melanoamele vor avea o margine dințata sau neregulată
  • C – culoarea – melanoamele vor avea o combinație de doua sau mai multe culori
  • D – diametrul – spre deosebire de alte alunițe, melanoamele vor avea o dimensiune mai mare de 6 mm
  • E – extinderea – melanomul este o alunița proeminentă care pare să se umfle.

Daca vă preocupă aspectul vreuneia dintre alunițele dumneavoastră, consultați medicul de familie cât mai curând posibil.

În general, melanomul este tratat prin intervenție chirurgicală. Medicii au constatat că operația nu trebuie sa fie chiar atât de extinsă cum s-a considerat cu ani in urma. În tratarea melanomului depistat timpuriu, medicii elimină doar un centimetru de țesut normal din jurul melanomului. Tipurile mai profunde și avansate de cancer pot necesita intervenții chirurgicale mai extinse.

Prevenirea apariției melanomului:

Evitați soarele in orele de vârf – Soarele este cel mai puternic în perioada amiezii dar și în alte momente ale zilei. Nu petreceți perioade lungi la soare în timpul zilei și asigurați-vă că vă protejați pielea: stați la umbră, utilizați creme de protecție solara și acoperiți-vă cu haine largi.

Alegeți haine largi – daca petreceți perioade lungi de timp în soare, purtați haine care să vă ofere protecție împotriva razelor solare.

Solarul și lămpile cu lumina și radiații ultraviolete – Specialiștii recomandă să nu se folosească solarul sau lămpile cu lumina și radiații ultraviolete. Acestea pot crește riscul dezvoltării melanomului, cel mai periculos tip de cancer și pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii.

Nu uitați, cel mai bun mod de a preveni orice tip de cancer de piele este de a evita supraexpunerea la soare.

http://www.sfatulmedicului.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.