Radiologia dentară digitală

Suntem in era digitala si evolutia tehnologica ne faciliteaza accesul la tratamente dentare performante, fara riscuri, cu un grad de predictibilitate ridicat.

    Medicii dentisti pot avea astazi o imagine reala, clara a zonei anatomice de investigat, datorita echipamentelor radiologice digitale – radiografii digitale si tomografii 3D / CBCT, avand posibilitata stabilirii unui diagnostic precis. Mai mult de atat, medicii pot indica investigatii radiologice in timpul sau dupa efectuarea tratamentelor dentare, pentru verificarea rezultatelor si asta fara a expune pacientul la doze mari de radiatii.

    Teama de radiatii si efectele lor asupra sanatatii umane a constituit si constituie inca un subiect tabu, in conditiile in care atat mediul natural cat si dezvoltarea tehnologica sunt factori care ne expun zilnic la  radiatii.

     Mediul in care traim, elementele naturale esentiale vietii – aerul, apa, alimentele, propriul organism, dormitul cu persoana iubita, zborul cu avionul, cladirile si toate inventiile tehnologice necesare vietii moderne, ne expun la un nivel zilnic de radiatii.

      Doza anuala de risc  care poate duce la aparitia cancerului este de 100 000 μSv, doza anuală care poate induce o stare de greaţă sau vomă  este de 2 000 000 μSv, iar doza letală  este de 10 000 000 μSv.  

        In medicina dentara se utilizeaza cel mai frecvent radiografia retroalveolara, pentru efectuarea careia se genereaza o cantitate de radiatii de 1-2 μSv si  radiografia panoramica digitala, pentru realizarea careia se genereaza o cantitate de   6-7 μSv. Puteti vedea acum ca aceste doze sunt foarte reduse si nu constituie un pericol pentru sanatate, insa beneficiul adus sanatatii dumneavoastra este major.

 De stiut!

-Organismul conţine şi emite radiaţii datorita  descompunerii atomilor de potasiu. Omul are în componenţă aproximativ 30-40 mg potasiu, adica un nivel de radiaţie de 0,39 μSv. Dormitul în acelaşi pat cu persoana iubită înseamnă radiaţie, deoarece cu toţii avem material radioactiv în organism.

           – Pământul, planeta noastra  este radioactiva, prin izotopii de uraniu şi thorium pe are     conţine. Astfel, suma radiaţiilor pe care le primim  într-un an este egală cu 0,48 μSv. 

-Zborul cu avionul avionul este o sursă suplimentară de radiaţie datorita aparatelor de scanare din aeroport, responsabile  de iradierea cu o cantitate de 0,015-0,88 μSv, pe o parte si apoi,  fiecare minut de călătorie cu avionul vă expune corpul  o la radiaţie cosmică de 0,04 μSv. 

-Apa conţine radiaţii prin conţinutul de tritiu pe care îl are, absorbim aproximativ 50 μSv într-un an.

       -Locuinţa reprezintă de asemenea o sursă  de radiaţii. Daca  locuiţi într-o clădire din piatră, cărămidă sau beton vă expuneţi unor radiaţii de 70 μSv/ Nici mobilierul  nu este lipsit de  elemente radioactive.

-In urma fumatului unui pachet şi jumătate de tigări pe zi, în plămâni se  depune plumb radioactiv, care generează o cantitate  radiatii de  40μSv.

          -Tehnologiile utilizate astazi, monitorul tip CRT, atunci când este in functiune emite radiaţii ce pot atinge valorile de aproximativ 10 μSv/an. Undele Wi-Fi reprezintă alta sursă  de radiaţii la care suntem supuşi zilnic. Smartphone-ul, indispensabil omului modern reprezintă  de asemenea o sursă de radiaţii.

     -Hrana noastra cea de toate zilele este o sursa de radiatii. Bananele nu sunt o excepţie. Doza de radiaţie emisă de o banana este de 0,1 μSv.  Doza de radiaţii provenită din alimente intr-un an  este de aproximativ 300-400 μSv. 

-Lemnul din care este procesată hârtia conţine material radioactiv, astfel că, dacă lecturezi 3 ore zi, timp de un an,  doza de radiaţii este egală cu 1 μSv.

 

Dr. Petronela Luca

Doctor in Stiinta Medicale

Manager- Centrul de Radiologie Dentara Digitala Unident

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.