Pericolul expunerii la soare: apariția cancerului de piele

Mulți dintre noi așteaptă cu nerăbdare vara și zilele călduroase în care să ne relaxăm pe plajă. Razele soarelui ne fac nu doar să ne simțim bine, ci chiar să și aratăm mai atrăgător, pentru multe persoane pielea bronzata reprezentând un semn al frumuseții și sănătății. Din păcate, însă, tocmai mult așteptata expunere la soare este cauza cea mai mediatizată și cunoscută a cancerului de piele și posibil cel mai puternic factor cauzator al acestei malignități.

 

Cancerul de piele, forma cea mai răspândită dintre toate cazurile de cancer, este cauzat de creșterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii, care se transformă în tumori benigne (non canceroase) sau maligne (canceroase). Melanomul, cel mai de temut tip de cancer de piele, apare atunci cand au loc mutații în ADN-ul celulelor pielii, cauzate în mare parte de acțiunea ultravioletelor (UV) din lumina soarelui și de luminile folosite în saloanele de bronzare. Oricine, indiferent de culoare, poate dezvolta această afecțiune, însă apariția ei este legată adesea de existența unei cantități mai mici de pigment (melanina) în piele, ceea ce înseamnă mai puțină protecție împotriva radiațiilor UV dăunătoare.

 

Cancerul de piele se va dezvolta în principal pe zonele de piele expuse la soare, inclusiv pielea capului, feței, buzelor, urechilor, gâtului, piept, brațe și mâini și pe picioare la femei, însă afecțiunea se poate forma, de asemenea, pe zonele care văd rar lumina zilei: palme, sub unghii și în zona genitală.

 

Tipurile de cancer de piele și formele lor de manifestare

Există trei tipuri principale de cancer de piele: carcinom bazal celular, carcinomul spinocelular și melanomul. Primele două sunt tipuri mai puțin grave și reprezintă pana la 95% din toate cazurile de cancer de piele. Cunoscute de asemenea și ca forme de cancer de piele non-melanom, acestea pot fi tratate atunci când sunt descoperite timpuriu. Melanomul, format din celule pigment anormale ale pielii numite melanocite, este forma cea mai gravă de cancer de piele și provoacă 75% din totalul deceselor provocate de cancerul de piele. Lăsat netratat, acest se poate răspândi la alte organe și este dificil de controlat.

 

Melanomul, cancerul cel mai de temut, apare frecvent la bătrâni dar și la adulți tineri, adolescenți și, foarte rar, la copii. Diagnosticul precoce poate salva viața pacienților, iar, pe de altă parte, un diagnostic întârziat poate avea un impact devastator, astfel încât devine vitală recunoașterea semnelor acestei afecțiuni încă din momentul în care ele își fac apariția. De cele mai multe ori, melanomul se prezintă ca o aluniță banală, dar, nouă, care crește și se dezvoltă relativ rapid, în săptămâni sau câteva luni, care are formă, structură, margine neregulată, de cele mai multe ori este plană, nepalpabilă, brun-negricioasă, dar, posibil și roșie, albă, sau de culoarea pielii. Adesea, o aluniță prezentă de mulți ani se poate transforma în melanom, moment în care apar modificările de mai sus. De multe ori apare în zonele expuse la soare, dar nu numai. În cazul în care nu este tratat în timp util, melanomul se poate răspândi rapid în sânge, ganglionii limfatici și alte organe precum creier, plămâni, ficat, măduva osoasă. Dacă este diagnosticat în stadiu incipient, o simplă excizie duce la vindecare.

 

Celelalte tipur mai frecvente de cancer de piele sunt carcinomul spinocelular și carcinomul bazocelular. Ele apar mai tarziu în viață, în general pe pielea expusă la soare. Carcinomul spinocelular poate apărea ca o keratoză banală, verucă, ulcerație care se deteriorează și se mărește relativ rapid, sângerează, nu se vindecă în ciuda antibioticelor și pansamentelor. La fel ca si melanomul, dacă este tratat din timp, nu pune nici o problemă majoră, însă dacă este neglijat se poate răspândi.

 

Carcinomul bazocelular se prezintă ca o leziune cu aspect perlat, translucid, cu vase de sânge mai proeminente sau ca o ulcerație. Se dezvoltă foarte lent, de cele mai multe ori pe parcursul anilor. Este frecvent confundat cu o alunița de culoarea pielii sau roșie. Dacă nu este tratat, se mărește, sângerează, poate invada structurile profunde, până la mușchi și os. Poate fi mutilant, dar nu se răspândește în alte organe.

 

Efecte benefice ale expunerii la soare

Ca orice lucru în exces, expunerea excesivă la soare poate afecta iremediabil starea pielii și sănătatea în general. Dincolo de accelerarea procesului de îmbătrânire, bronzul poate favoriza instalarea cancerului de piele, mai ales în cazul în care pielea nu este protejă cu o cremă de protecție solară sau prin îmbrăcăminte. Deși atât de apreciat de femei mai ales, din punct de vedere medical bronzul reprezintă un pericol, acesta fiind în fapt o reacție la deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la radiatiile UV excesive.

 

Acest lucru nu înseamnă, însă, ca razele soarelui nu pot avea efecte benefice asupra noastră. Expunerea moderată la soare are o serie de efecte benefice, dintre care cel mai cunoscut este sinteza în piele a vitaminei D, care are roluri metabolice majore. Deficitul de vitamina D poate duce la anemie, slăbiciune a mușchilor și oaselor, tulburări neurologice. Se pare că vitamina D are un rol protector împotriva altor tipuri de cancer și a sclerozei multiple. În urma expunerii la soare, crește de asemenea nivelul de serotonină, un hormon eliberat de creier care ne îmbunătățeste starea de spirit și concentrarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.