E toamnă iar…

E toamna iar,cum spune un cantec,chiar una foarte frumoasa,cu arome de vara tarzie,de struguri parguiti si de efuziuni sentimentale.

 Cu tolba plina de amintiri aventuroase sau linistite ,adunate de prin concediile estivale,cu epiderma incarcata de melanina,cu bugetul subtiat sub asediul diverselor cerinte/nevoi/mici placeri de tipul :

„-Maaaamiiii!!!! Vreau inghetataaa!”ori

 „- Iubiiii,diseara mergem in club??”,ne intoarcem acasa si incercam reluarea activitatilor cotidiene:serviciu,scoala,treburi casnice. Cam greu ,nu-i asa?

 Se impune un plan, unul consistent si complex,care sa ne ajute sa facem fata  valului de agresiuni de tot felul ce se rostogolesc zilnic asupra organismului ,afectandu-ne intr-un final imunitatea.

Pentru a porni la lupta trebuie ,intai de toate, sa cunoastem inamicii.Sa ii luam pe rand:

1. STRESUL

E cauza cea mai frecventa a scaderii imunitatii,desi nu e intotdeauna identificat ca atare.Traim pe repede inainte,cu ochii in calculator si urechea in telefon,incercand sa rezolvam simultan cat mai multe cerinte (era sa zic task-uri,dar nu zicJ),nu ne odihnim suficient,ne facem griji din orice,ne iesim din fire foarte usor (claxoanele din traficul autohton o pot confirma) ,lucram intr-o atmosfera tensionata si exemplele pot continua.

2. ALIMENTATIA NESĂNĂTOASĂ

E foarte apetisanta la vedere si chiar gustoasa (ca doar ispita asa trebuie sa fie,nu?),dar plina de aditivi si grasimi nesanatoase,aducatoare de surplus de kilograme ce vor afecta activitatea inimii si a vaselor de sange si nu numai.

3. EXPUNEREA LA NOXE

Aici includem poluarea,fumatul,lucrul in mediu toxic(nu vorbim aici de sefi ,colegi,colaboratori-asta intra la pct1)

4. ALCOOLUL

Discutam despre consumul zilnic,peste cel permis de medici ,desi intre noi fie vorba ,daca vrem antioxidanti (in special resveratrol) ii putem lua direct din struguri ,nu e musai sa fie din vin.

5. SEDENTARISMUL

Problema e una cvasi-generala,pentru ca serviciul zilelor noastre (era sa zic job,dar nu zicJ)e in mare parte unul care presupune statul numai in picioare ori numai jos(fie in birou ,in masina,la ghiseu ),apoi mersul de la sau catre serviciu este in procent de 99.99% tot cu masina/tramvai/troleibuz/metrou precum si cel la si de la cumparaturi(si aici era sa zic shopping ,dar nu zicJ)

In concluzie miscare zero ,staza venoasa, predispozitie de instalare a varicelor,circulatie deficitara,imunitate scazuta.

6. IGIENA

Probleme pun atat lipsa  cat si excesul de igiena.Daca lipsa ei expune organismul la germeni,crescand riscul infectiilor,dezinfectarea excesiva a mainilor,a suprafetelor cu care venim in contact priveaza organismul de posibilitatea crearii imunitatii.

 

7.VIRUSURI,BACTERII,FUNGI

In aceasta categorie avem de-a face atat cu inamici cat si cu prieteni

Prieteni de nadejde:

  • bacteriile saprofite din flora microbiana intestinala
  • virusurile atenuate din vaccinuri

Cat despre inamici  ,nu trebuie ajutati sa capete rezistenta ,deci prudenta in administrarea antibioticelor .

Odata clarificata identitatea acestora ,haideti sa vedem ce ar fi de facut:

1. REGIM DE VIATA ECHILIBRAT

a) alimentatie diversificata bogata in fructe,legume ,cereale integrale,peste,fructe de mare

Va invit sa redescoperim bucuria pregatirii  mancarii ptr cei dragi(cu ingrediente pe care le putem alege singuri,recunoaste,mirosi) precum si  a mesei luate impreuna ,fara televizor,laptop,telefoane,doar noi .

Iata o lista  generoasa de unde puteti alege inteligent :

  • ciuperci(acid folic,complex de vitB,seleniu,potasiu,fier,fosfor)
  • morcovi(vitamina A,betacaroten)
  • legume verzi:brocoli,fasole verde,mazare,(vitamina C,magneziu,potasiu)
  • spanac(vitamina A,betacaroten,fier)
  • sfecla(complex  de vitamine B,vitamina C,potasiu,magneziu)
  • ardei gras(vitamina A,complex de vit B,vitamina C,zinc,seleniu,fier
  • leguminoase uscate(potasiu,magneziu,fier,zinc,vitamina E,complex de vitamine B)
  • fructe de mare(omega 3,seleniu,zinc,iod)
  • peste:somon,macrou,cod,ansoa,pastrav,hering,sardine(omega 3)
  • seminte oleaginoase:canepa,dovleac,susan(omega3,6,9)
  • citrice(vitamina C)
  • fructe de padure(vitamina c,flavonoide,magneziu,potasiu,fier)
  • Sa nu uitam totusi si de carnivori si sa recunoastem meritele nutritive pentru:
  • ficat(fier,vitamina A,D)
  • oua(calciu,fosfor,potasiu,fier,vitaminele B1,B2A);de remarcat ouale de prepelita care au un continut
  • nutritiv de 5 ori mai valoros fata de cele de gaina
  • lapte(calciu,fosfor,potasiu,fier,vitamina A,vitaminele B,triptofan)

b) hidratare corespunzatoare (2l apa zilnic)

c) miscare zilnica 30 minute (poate fi gimnastica sau mers pe jos ,dar in ritm alert ,da?)

d) minimum  8 ore somn/noapte,studii recente precizeaza ca femeile au nevoie de 2 ore in plus (eu nu ma opun,cercetatorii  britanici or sti mai bine)

e) renuntarea la fumat

f) ganditi pozitiv:orice problema are o rezolvare;concentrati-va pe gasirea solutiilor si nu a vinovatilor

g) alegerea unei activitati relaxante

Faceti-va timp pentru a va bucura sufletul:mirositi o floare,priviti cerul,cititi o carte,jucati fotbal sau table cu prietenii,faceti celor dragi mici suprize

2.SUPLIMENTE NUTRITIVE

Putem ajuta organismul ,pregatindu-l ptr perioada de  expunere ridicata la infectii virale si bacteriene,cu suplimente ce stimuleaza imunitatea generala(nespecifica ) cum ar fi:

  • Echinaceea

Exista o gama larga de forme farmaceutice :comprimate ,capsule,tincturi,simpla sau in combinatii cu propolls,vtamine sau alte plante cu actiune imunostimulatoare.

  • Chimen negru

Extractul  uleios obtinut prin presarea semintelor este conditionat  sub forma de capsule , simplu  si in combinatii ( cu vitamnia E ,seleniu,biotina).Sunt formule atat pentru  copii cat si pentru adulti.

De retinut:utilizati produse ce contin extracte standardizate,pentru a fi siguri de puritatea si concentratia in principii active.

  • Antioxidanti

Acestia  sunt un complex de elemente nutritive(vitamine si minerale) si enzime specifice cu rol  in neutralizarea radicalilor liberi  .

Exemple:vitaminele A,C,E ,betacaroten,flavonoide,seleniu,zinc.Se regasesc in suplimente sub o varietate de forme farmaceutice(de la sirop,solutii pana la capsule) singure sau in diverse combinatii.

Vitamina C ,de exemplu,  o regasim ca extract de acerola(visina tropicala) ,in capsule vegetale,cu avantajul ca nu produce iritatie gastrica.

  • Probiotice
  • Vitamine
  • Produse apicole:miere,propolis,pastura

Un alt ajutor important  ptr reducerea efectelor stresului il constiuie plantele adaptogene:ashwagandha,rodiola ,schizandra

Da,au nume ciudate dar efectul e grozav .Le gasiti in  extracte inalt standardizate ,in combinatie cu

antioxidanti,vitamine si minerale.

Va asteptam cu drag in farmaciile noastre sa ne cunoastem, sa va oferim consiliere personalizata precum si o gama variata de produse si oferte adaptate nevoilor dumneavoastra!

Nu uitati: viata e frumoasa, traiti in echilibru si armonie, bucurați-vă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.